Vandra i Karpaterna – Äventyr i Västra Ukraina

Vandra i Karpaterna – Äventyr i Västra Ukraina

Möt Huzulerna – en självständig etnisk grupp som oftast bor i svårtillgängliga trakter. De har alltid varit annorlunda än resten av landet, med sina egna speciella traditioner, musik och livsstil. Det här är en tur som tar dig tillbaka i tiden där människor fortfarande plogar sina fält, gör sina egna mattor, bakar bröd i ugnar och tillbringar sina somrar med fårflockarna. Upptäck den oberörda skönheten i det karpatiska biosfärreservatet. De urtida bokskogarna där ingår i UNESCO:s världsarv.

Turens höjdpunkter:
♦ Att besöka Kolomiya – Huzulernas kulturcentrum och dess berömda påskäggsmuseum
♦ Att vandra bland de vackra bokskogarna i Karpaterna
♦ Att lära sig mer om miljöutmaningarna i regionen
♦ Att besöka Huzul-hantverkare och lära sig mer om traditionella lokala hantverk
♦ Att utforska invecklade Huzul-träkyrkor
♦ Att smaka på goda traditionella delikatesser, tillagade av en lokal familj
♦ Att besöka Huzul-herdar och lära sig mer om osttillverkning


Reseplan:   

Dag 1. Ankomst till Kiev eller Lviv
Ta tåget till Ivan-Frankivsk från Kiev (cirka 10 timmar) eller Lviv (cirka 3 timmar)

Dag 2. Inledning till Karpaterna
Ankomst till Ivano-Frankivsk och transfer till staden Kolomyia – Huzulernas kulturcentrum som representerar deras etnokulturella grupp som har bevarat sina egna traditioner. Besök stadens imponerande påskäggsmuseum med sina över 6000 vackert dekorerade ägg från hela världen. På vägen till bergen besök Kyrkan av Jungfru Marie himmelsfärd som var byggd år 1600.
Ta en lätt 3-timmars vandringsrutt till bergsdalen Rosohata och testa de Karpatiska höjderna. Besök grottan och den traditionella Huzulhyddan. I många år, varje sommar tar Huzulherdarna kor och får från alla kringliggande byar och tillbringar tre månader i bergsdalen där de tar hand om djuren och tillagar regionens traditionella ost som kallas för brynza. Du får chansen att bevittna denna gamla tradition, att lära dig om herdarnas liv och provsmaka den berömda osten.
Övernattning på ett familjeägt gästhus bredvid floden.
Vandring: 3 timmar.

Dag 3. Kosiv, Smuharsky-vattenfall
Transfer till Kosiv som anses som huvudstad till folkhantverk. Ta en sightseeingtur runt staden, besök Huzul-liv-och-konstmuseet och folkvarormässan där man kan köpa en vacker souvenir till en älskad släkting eller vän. Efter lunch börjar dagens vandring med att utforska Smuharsky-vattenfallen, vars höjd varierar från 5 till nästan 20 meter; och Protyati-klipporna, som liknar djur och sagokaraktärer. Du kommer att avsluta vandringen på Nimchych bergspass. Där kommer du att njuta av en unik panoramautsikt över de omgivande bergen och Cheremosh-dalen. Tillbaka till Kosiv gästhus.
Vandring: 5 timmar, 15 km

Dag 4. Huzul-byar, hantverk och mat
Idag får du chansen att koppla av och varva ner från vandringen dagen innan. Njut av utsökt hemlagad mat och delta i den kreativa processen som ingår i hantverksarbetet. Kosiv är känt för sin vackra och unika dekorerade keramik. Du kommer att besöka en familj som fortfarande bevarar, använder och utvecklar denna teknik. Här har du möjligheten att arbeta med lera och dekorera din egen tallrik. Du kommer också att delta i att väva en yllefilt eller matta på en väv och lära dig att måla påskägg. Efter lunch besöker du en kvarn där filtarna utarbetas i en ström av vatten från en bergbäck.
Därefter har du transfer till Verkhovyna – ett viktigt turistcentrum med sina museer: Huzul-regionala historiska museet, ett privat museum för musikinstrument, ett museum av Huzul-magi m.m. Du kommer säkerligen att vilja besöka en av dem.
Övernattning i en stuga på Bily Slon campingplats som ligger i foten av den högsta karpatiska kedjan.

Dag 5. Uhorski Skeli vandring / Pip Ivan vandring
Dagens resmål – Uhorsky Skeli (sv. Ungerska Stenar) – en rad megalitiska strukturer som brant stiger över det omgivande området. Din resa fortsätter till en höjd av max 1583m över havsnivå längs Krynta-Skupova bergskedjan. På vägen tillbaka till lägret har du möjligheten att plocka svamp och bär (se till att dubbelkolla med din guide om de är ätbara). När du kommer fram till lägret kan du koppla av i en bastu.
Total vandring: 8-10 timmar, 30 km
VALFRITT: Du kan ta en mer utmanande rutt till Mt. Pip Ivan (2028 m) där en övergiven polsk astronomisk observatorium ligger på toppen.

Dag 6. Rafting (valfritt) Lämna bergen
Eftersom det här är din avresedag, erbjuder vi dig en alternativ aktivitet. Svart Cheremosh-floden är ett perfekt val för raftingnybörjare. En instruktör från lägret kommer att ge dig en genomgång av hur man ska göra det och följa med dig i dina första försök. Om du är lite mer erfaren får du göra detta själv. Om du fortfarande föredrar att vandra istället för att rafta kommer din guide att visa dig fler Karpatiska rutter och lokala sevärdheter. Efter lunch har du transfer till Ivano-Frankivsk järnvägsstation.
Avresa till Kiev eller Lviv.
 

Pris för extra tjänster: ► enkelrum: 625 SEK per person   

Ingår i priset: ► Inkvartering: 4 nätter i familjeägda gästhus ► Måltider: helpension – 3 dagar; halvpension – 2 dagar ► Transfers enligt program ► Engelsktalande vandrindsguide under resan ► Masterclasses   

Ingår inte i priset: ► Flygbiljett till/från Ukraina ► Hotell i Kiev eller Lviv ► Transfer till Ivano-Frankivsk (tågbiljetter kan du köpa från oss vid förbeställning) ► Kläder och utrustning för rafting/kajakpaddling ► Dricks och personliga utgifter ► Reseförsäkring   

 


Fotogalleri


Vandra i Karpaterna – Äventyr i Västra Ukraina (Nominell 4.68 / 5 Baserat på 317 Recensioner)
Deltagarantal
4-8
Bokningskod
UAWLKCRP
Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten 7150 SEK, 7 Dagar

Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten

Som en duk där naturen med en konstnärskänsla har försökt att kombinera barrskogarnas intensiva...
Rila-Pirin Trek (Bulgarien) 5450 SEK, 8 Dagar

Rila-Pirin Trek (Bulgarien)

Låt dina tankar vila och följ fötternas rytm i en orörd, barsk natur. En unik fjällvandring ovan...
Den Okända Balkan – Bulgarien, Nordmakedonien, Albanien, Grekland 8000 SEK, 8 Dagar

Den Okända Balkan – Bulgarien, Nordmakedonien, Albanien, Grekland

En resa tillbaka i tiden för att utforska det historiska arvet och den kulturella mångfalden av...
Se allt» Aktuellt

13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...


05.08.2016 15:40

WEEKEND SKIDRESOR TILL BANSKO

I år är vi glada att få kunna erbjuda kortare skidresor. Har du inte möjlighet att resa en hel vecka kan vi ordna kortare skidresor, t.ex. över en veckoslut. Kontakta oss gärna för priser och ett reseförslag som passar just dig.  


10.12.2015 14:12

Bansko Nyheter: Ny 6-stolslift klar till säsongen

Nu börjar skidsäsongen i Bansko! Officielt öppnar skidsäsongен i Bansko den 12:е december och i förbindelse med det ska den nya 6-stolsliften sättas i gång. Den nya liften har en hastighet på 6 m/sek och en kapacitet på 2000 personer per timme. Liften kör 2.3 km (6-7 minuter) upp till Shiligarnik-Todorka. Har ni inte beställt er skidsemester i Bansko än? Klicka här för mer information. Vi...


16.07.2015 12:30

SKIDRESOR - SISTA CHANSEN!

Sista chansen att boka din vintersemester till sommarpriser. Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev med detta fantastiska erbjudande på skidresorna till Bulgarien? Vi vill uppmärksamma dig att vi har några platser kvar på utvalda veckor till Bansko. Du kan spara ytterligare på din reskassa om du är snabb och slutbetalar din skidresa till Bulgarien före den 22/7. Då får du ett 6-dagars...