Vandring i Pamir - en resa till bergstopparna Aksu och Sabakh (Kirgizistan)

Vandring i Pamir - en resa till bergstopparna Aksu och Sabakh (Kirgizistan)

I början av 1980-talet började många resenärer jämföra Pamir-Alay-regionerna i Kirgizistan med det sydamerikanska Patagonien. Patagonias "asiatiska syster" erbjuder samma sydamerikanska öken, fräscha mjuka vindar, fjällkällor med rent vatten och alpina ängar.
För att inte tala om glaciärer omgivna av mer än 5000 meter höga bergstoppar, där Sabakh (5823m) och Aksu (5365m) sticker ut och lyser som pärlor. Den en gång okända regionen började visa sin skönhet och fantastiska natur. De markerade åsarna och de oändliga vandringslederna lockar idag klättrare och vandrare från hela världen. Förutom den unika naturen är man förvånad över den lokala gästfriheten. Lokalbefolkningen är alltid redo med en måltid mat och en bra historia.

Höjdpunkter:
Osh - gammalt och viktigt centrum för Silkevägen
Sabakh-topp - jätten som är mer än 5000 meter hög
Aksu-topp - den koniska bergstoppen
Udobniy- passet - erbjuder fantastisk panoramautsikt över Uryam-floden och de omgivande kullarna med sina majestätiska toppar 


Reseplan:   

Dag 1. Ankomst till Osh
Ankomst till flygplatsen och möte med guiden. Transfer till hotellet för boende.
Osh är den gästvänliga södra huvudstaden i Kirgizistan och är känd för sina meloner, höga dagstemperaturer och stjärnhimmel. Staden är ett av landets gamla förortscentra. Arkeologiska fynd visar att staden har funnits i mer än 3000 år. Under 900-talet var Osh den tredje största staden i Ferghana Valley där husvagnar korsade från Indien och Kina till Europa - den stora sidenvägen.

Dag 2. Uzgarysh by
Uzgarysh är en typisk kirgisisk bergsby med en hundra år gammal livsstil. Folket är vänligt och gästvänligt. Majoriteten av lokalbefolkningen lever av att hålla djur, odla tobak och mala mjöl vid små vattenkvarnar. Idag kör vi in i byn och övernattar på ett lokalt pensionat eller i ett tältläger.
Höjd vid byn Uzgarysh: 1800m; Dagens körning: 290 km; Restid: ca. 7 timmar; höjdskillnad: + 800m

Dag 3. Laila-Mazar - Uryam
Efter en kort förberedelse är vi redo för vår första vandringsdag. Från byn fortsätter vi vår resa tillsammans med hästar, vilket hjälper oss att bära förpackningen under hela resan. När vi närmar oss Laila-Mazar-ravinen och blir mer och mer förtrollade av landskapet når vi höger biflod av floden. Steg för steg går vi längs bergsvägen där vi når lägret. Lägret är noggrant utvalt i ett pittoreskt område vid bäcken som rinner ut från berget och om gåten kommer att sjunga dig att sova.
Läger 1 (Höjd: 2100m; Avstånd horisontellt: 10km; Restid: 6-8 timmar; Höjdskillnad: + 300m)

Dag 4. Laila-Mazar - Uryam - Sabakh
Vi går från sammanflödet av floderna Laila-Mazar och Uryam till sammanflödet av floderna Laila-Mazar och Sabakh - den övre delen av floden Sabakh.
Efter en kort omväg för att nå bron kommer vi till den pittoreska Laila-Mazar-dalen. Det här är inte en avkopplande vandring eftersom vi måste nå flodernas sammanflöde före lunch och sedan gå upp längs ravinen vid Sabakhfloden. Flodens dal upptas av björkar som drar upp floden, enbärbuskar utspridda här och där och till och med fjällaska som sprider sig upp i klyftorna. Här och där kan du se stenar som indikerar forntida glaciäraktivitet.
Vi når foten av den lägre moränen där vi läger i en mysig röjning. Man skulle tro att naturen hade format denna plats särskilt för lägret: stenarna är täckta med enbärsträd som bevakar tälten. Efter en lång och hård vandring kan vi nu koppla av, njuta av en utsökt middag och få en hel natts sömn.
Camp 2 (Höjd: 3000m; Horisontellt avstånd: 8km; Restid: 7-9 timmar; Höjdskillnad: + 900m).

Dag 5. Sabakh- bergstopp
Vandring till Sabakh- bergstopp (5300m). Dagens vandringstakten är mer avslappnad och bekväm. Vi vandrar radiellt till toppen av Sabakh. Först klättrar vi upp på moränvallarna, varifrån du får en vacker panoramautsikt över bergsdalen med en liten flod som slingrar sig i landskapet. Det här är också platsen där herdarna läger. Vi besöker ett av lägren och lär oss mer om livet som herde under högländska tuffa förhållanden.
Vi fortsätter vår vandring och korsar en annan moränvägg, varefter toppen av berget öppnar sig för oss i full gång. När vi står vid foten av denna 5000 meter höga jätte känner vi glaciärens kalla andetag. Bergslandskapet i dessa höjder är verkligen spektakulärt. Bilderna av denna bergstopp tagna från olika vinklar, berget presenterar olika beroende på ljuset. Efter en kort paus och lunch gör vi oss redo att vandra tillbaka. Den trevliga nedstigningen tar oss till lägret där ett varmt välkomnande och en trevlig middag väntar.
Läger 2 (Höjd: 3600m; Horisontellt avstånd: 8km; Restid: 3,5 timmar; Höjdskillnad: + 600m, -600m)

Dag 6. Udobniy-passet (4140m) – Uryam-älvedalen
Vi vandrar genom Udobniy-passet (4140m) till Uryam-älvedalen.
Passets höjd är ingen olägenhet för vandrare med högt humör. Efter frukost börjar vi uppstigningen. Dagens slitage belönas väl. Utsikten från passets överkant är helt fantastisk och nästan förtrollande. Vi gör ett stopp och tar in landskapet: fantastisk panoramautsikt över Uryam-älvedalen och de omgivande bergskedjorna med sina majestätiska toppar som inkluderar Parus (4883m). Toppen ser ut som ett segel, därav namnet. Bergstoppen älskas av både lokala och internationella klättrare. Efter den vackra utsikten går vi ner till dalen. Lägret kommer att placeras på en bergäng bredvid floden och vi kommer att ha en efterlängtad vila i de idylliska omgivningarna. Runt matbordet i det mysiga mysiga middagstältet kan du nu gratulera varandra till dagens uppstigning och utbyta intryck.
Läger 3 (Höjd: 3000m; Avstånd ljuskälla: 7km; Restid: 7-9 timmar; Höjdskillnad: + 1100m, - 1100m).

Dag 7. Uryam-älven
Vila dagen eller vandra upp till den övre Uryam-älven.
Detta pittoreska område inbjuder dig att koppla av och det finns inget sätt att ligga i gräset eller sniffa runt. De som vill vara aktiva kan ta en kort vandring längs floden, som slingrar sig längs forntida moräner och erbjuder utsikt över snötäckta bergstoppar. En samling frodiga ängar och enbärlundar tänker på japanska trädgårdar som vårdas och vårdas av en trädgårdsmästare. Då och då möter vi herdarnas läger. Ett fantastiskt tillfälle att träffa lokalbefolkningen, tillbringa lite tid i deras sällskap och njuta av en kopp te och ett vänligt samtal där vi njuter av deras gästfrihet.
Läger 3 (Höjd: upp till 3400; Horisontellt avstånd: 4-7km; Restid: 3-5 timmar; Höjdskillnad: + 400m, -400m).

Dag 8. Uryam- passet - Ak-Mechet - Ak-Suu - Kara-Suu
Vi vandrar över Uryam-passet (3760m) till floden Ak-Mechet där floderna Ak-Suu och Kara-Suu möts. Dagens mål är att nå toppen av Uryam Pass. Även om höjden inte når det tidigare passet är det inte mindre spektakulärt. På vägen uppför passet kan vi igen se bergstoppen Parus, som den här gången stiger bakom oss, med bergstoppen från Sabakh i ryggen till vänster. När vi fortsätter kan vi njuta av utsikten över dalen där floderna Ak-Suu och Kara-suu löper tillsammans och bildar den breda floden Ak-Mechet. Rätt framför oss dyker ett annat bergskedja upp med glaciärer. Det skiljer Aksu-regionen från Karavshin-regionen. Den konformade snötäckta bergstoppen Aksu (5355m), som faller norrut i form av kilometerlånga vertikala bergväggar, lockar bergsklättrare från hela världen. Den majestätiska utsikten över denna naturliga amfiteater åtföljs av Iskander bergstopp (5120m), Admiralteyets bergstopp (5090m), Petrogradet bergstopp (5163m) och Blok bergstopp (5239m).
Nedstigningen är trevlig och vi når snabbt vårt läger. Det ligger på en höjd av 2800 meter, där du kan känna sommarluftens värme och känna nålarna från enbärsträden. Solnedgången ger den perfekta bilden av Aksu-bergstoppen.
Läger 4 (Höjd: 2860; Avstånd horisontellt: 8 km; Restid: 6-8 timmar; Höjdskillnad: + 750m, -900m)

Dag 9. Aksu- bergstopp
Vilodag eller radiell vandring till foten av Aksu-toppen (5355m).
Idag vandrar vi till glaciären som ligger under flera olika berg - Blok, Aksu, Admiralteyets, Petrogradets och Iskander. Idag föredrar få att koppla av snarare än att uppleva denna spektakulära destination. Även om glaciären gömmer sig under moränen och det blir väldigt få möjligheter att känna sin isiga andedräkt genom vandringskängorna, väntar en utsikt bortom det vanliga. Efter flera timmars vandring står du framför Aksus 2 km höga svarta mur som verkar stiga upp från ingenting. Vi äter lunch vid Aksu-floden som springer från glaciären och ut under Blok-berget. Vi återvänder till lägret vid solnedgången och dagens fantastiska utsikt kommer att vara svårt att glömma.
Camp 4 (Höjd: 3500m; Horisontellt avstånd: 8km; Restid: 4-5 timmar; Höjdskillnad: + 700m, -700m)

Dag 10. Ak-Mechet - Uzgarysh
Nedstigning till floden Ak-Mechet och vidare till byn Uzgarysh.
Idag kommer du att uppleva en avkopplande promenad nerför floden. Enbärskogen fyller luften med nålarnas doft. Rutten tar oss genom alpina betesmarker med blommor i alla färger. Plötsligt går det upp för dig att detta är den sista vandringen på resan, och du försöker spara varje ögonblick i ditt minne och på kameran. Vem vet när du igen får chansen att njuta av vildmarken på detta sätt. Under hela tiden närmar vi oss mynningen av floden och Laila-Mazar-dalen. Vår turné slutar i byn Uzgarysh där vi firar slutet med en middag. Idag kan du äta din mat av kockens många läckra rätter och koppla av med vin och nya vänskap medan du ser tillbaka på minnena från detta äventyr.
Boende i pensionat (Höjd: 1800m; Avstånd horisontellt: 14km; Restid: 6-8 timmar)

Dag 11. Uzgarysh - Osh
Transfer från Uzgarysh by till Osh. Boende på hotellet.
Idag återvänder vi till Osh-värmen, där civilisationsfördelar väntar: många kaféer och restauranger, bekväma hotell, stormarknader och basarer och gratis internet. Osh erbjuder många intressanta souvenirer som kan förvärvas till minne av din resa till bergen i Kirgizistan: nationella hattar, musikinstrument och många andra saker som kan fånga din uppmärksamhet.
Boende i Osh (Höjd: 1000; Dagens körning: 290km; Restid: 7 timmar; Höjdskillnad: -800m)

Dag 12. Transfer till flygplatsen och avgång
Vi hoppas att din upplevelse i Pamir-Alays vackra berg har varit full av positiva känslor. Aksu- och Sabakh-bergen erbjuder ett brett utbud av utmanande vägar för vandrare och bergsklättrare, vilket inspirerar en att återvända om och om igen.

Praktisk information: Denna vandring är relativt lätt och kan utföras av alla i god fysisk form. Turister över 16 år och under 65 år kan delta i turen så länge de inte har allvarliga hälsoproblem och deras läkare inte motsätter sig deltagande, inte denna typ av fysisk aktivitet. Barn under 14 år kan också delta så länge de åtföljs av sina föräldrar.
Vandringarna går från 6 km till 12 km dagligen med en höjdskillnad på upp till 1000 m. Ruttens högsta punkt är 4140m över havet. Varje deltagare bär sin egen ryggsäck med personliga tillhörigheter, dricksvattenförsörjning och första hjälpen-kit. Resten av förpackningen (vikten får inte överstiga 15 kg per person) samt gruppens lägerutrustning och uppdrag transporteras på förpackningshästar. Vanligtvis är vädret väldigt stabilt i regionen: det är varmt och soligt även om det kan förekomma regn som underlättar enhetens resa. Dagtemperaturen är +15 till +30 grader Celsius, där temperaturen på natten kan sjunka till +8 eller +10 grader Celsius.


Priset inkluderar:
Transfer från / till flygplatsen i Osh
alla transferar enligt programmet i bekväma fordon med luftkonditionering
boende på 3 * hotell i Osh i dubbelrum med frukost (2 nätter)
tjänster under vandringen: helpension (tre varma måltider om dagen) + boende i dubbeltält
bergsguide samt kock- och serveringspersonal
hästar för transport av bagage
Bivouac och köksutrustning att hyra: tält; brädor; stola; bestick
personlig utrustning att hyra: sovsäck; sovmadrass; bestick
första hjälpen låda
utarbetande av nödvändiga dokument: tillstånd för gränskontroll och ekologisk betalning

Ingår ej:
Flygbiljetter
personlig utrustning (skor
kläder
sovsäck)
reseförsäkring
drycker och måltider som inte nämns
dricks
personliga utgifter


Fotogalleri


Vandring i Pamir - en resa till bergstopparna Aksu och Sabakh (Kirgizistan) (Nominell 4.74 / 5 Baserat på 85 Recensioner)
*För den mest uppdaterade resplanen och ytterligare information, vänligen kontrollera den engelska versionen av vår webbplats.
Deltagarantal
Min. 2
Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop 13450 SEK, 14 Dagar

Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop

Vår kalejdoskopresa börjar i Bulgarien och tar oss genom ytterligare 7 länder - Serbien,...
På cykel i Rodopibergen (med guide) 8600 SEK, 8 Dagar

På cykel i Rodopibergen (med guide)

Cykling på landsvägar i de gröna bergen, Rodopibergen i Bulgarien. Rodopibergen ligger i...
Jemen - fastlandetstur (från Salalah, Oman) 25750 SEK, 8 Dagar

Jemen - fastlandetstur (från Salalah, Oman)

Jemen, med sin rika historia, kulturarv och naturliga skönhet, var ett populärt turistmål innan...
Se allt»

Aktuellt

15.11.2023 17:45

Utforska Abidjan: Elfenbenskustens livliga metropol

Välkommen till Abidjan, Elfenbenskustens kulturella hjärtslag! Med sin blandning av modernitet och tradition är denna västafrikanska stad en dold pärla som väntar på att bli utforskad. Abidjans charm ligger i dess mångfald, från livliga marknader till fantastiska laguner och aptitretande mat. I den här reseguiden tar vi dig med på en resa genom den förtrollande staden Abidjan. Upptäck Abidjans...


07.09.2023 18:41

Stans Country: Utforska regionen, länderna och kulturen

Är du nyfiken på regionen Stans Country och dess unika länder? Stans, även känd som de centralasiatiska länderna, inkluderar Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Dessa länder, som delar historiska och kulturella band, har mycket att erbjuda, från fantastiska landskap till olika etniska traditioner. Vilken region är Stans? Stans ligger i Centralasien, mellan...


05.06.2023 18:29

Suchitoto: En Charmig Kulturpärla i El Salvador

El Salvador är känt för sina fantastiska stränder och pittoreska vulkaner, men låt oss inte glömma landets dolda pärlor. En sådan pärla är Suchitoto, en charmig liten stad som ligger högt uppe i bergen i El Salvador. Med sin rika historia, kulturella arv och natursköna omgivningar är Suchitoto ett resmål som inte får missas av äventyrslystna resenärer. Suchitoto, även känt som "Staden av...


13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...