Coronavirus (COVID-19) travel update
Vi arbejder fortsat hjemmefra og har begrĂŠnset adgang til telefonopkald/online chat.
Kommer du ikke hurtigt igennem, sÄ send os en besked pÄ info@penguin.dk. Vi er klar pÄ mailen og ringer gerne tilbage inden for kort tid.

10 fakta om Nordkorea

10 fakta om Nordkorea

 

1. Nordkoreas kalendern Àr baserad pÄ födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912

2. Det finns nÀstan inga fungerande trafikljus, och de fÄ som fungerar anvÀnds inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken.

3. VÀrldens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser

4. Dragspel Àr den populÀraste musikinstrumenten i landet. Under 1990-talet var alla lÀrare tvungna att lÀra sig spela dragspel. Idag finns det mÄnga som fortfarande specialliserar i dragspel.

5. Nordkoreas konstitution - Har du lĂ€st den? Även om dokumentet pĂ„stĂ„r att landets folk har yttrande- och religionsfrihet, samt demokratisk omröstning, Ă€r den riktiga situationen mycket annorlunda.

6. Kim Jong-Il gillade filmen Godzilla sĂ„ mycket att han var bestĂ€mt att fĂ„ sin egen version – dĂ€rför kidnappade han den berömda regissören Shin San Ok som gjorde den Nordkorea-vĂ€nliga filmen Pulgasari.

7. 99% lĂ€s- och skrivkunnighet: Landet kan stĂ„ta med att deras lĂ€s- och skrivkunnighet ligger pĂ„ samma nivĂ„ som i USA.

8. Tivolin - I Pyongyang finns det tre tivolin, men ingen av dem har sĂ€rskilt imponerande attraktioner;

9. 3 TV-kanaler i landet - varav tvÄ Àr endast tillgÀngligа pÄ helgerna, medan den andra sÀnds pÄ kvÀllarna. PÄ grund av det Àr sydkoreanska sÄpoperor bland de mest populÀra produkter som smugglas in.

10. PÄ 70-talet köpte Nordkorea 1000 Volvo-bilar av Sverige, som de aldrig betalade för. I dag rullar de klassiska Volvo 144:orna fortfarande pÄ Pyongyangs gator, men skulden som ligger pÄ över 2,6 miljarder kronor, stÄr kvar.

 

Vandring pÄ Costa Brava - lÀngs den Katalonska kusten 5200 SEK, 7 Dagar

Vandring pÄ Costa Brava - lÀngs den Katalonska kusten

Som en duk dÀr naturen med en konstnÀrskÀnsla har försökt att kombinera barrskogarnas intensiva...
LĂ„ngritt Över Balkanbergen 7050 SEK, 8 Dagar

LĂ„ngritt Över Balkanbergen

Drömmer du om att fÄ rida pÄ urgamla leder över imponerande bergstoppar, genom öde bergspass, lÀngs...
Se allt» Aktuellt

13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern Ă€r baserad pĂ„ födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nĂ€stan inga fungerande trafikljus, och de fĂ„ som fungerar anvĂ€nds inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. VĂ€rldens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel Ă€r den...


05.08.2016 15:40

WEEKEND SKIDRESOR TILL BANSKO

I Ă„r Ă€r vi glada att fĂ„ kunna erbjuda kortare skidresor. Har du inte möjlighet att resa en hel vecka kan vi ordna kortare skidresor, t.ex. över en veckoslut. Kontakta oss gĂ€rna för priser och ett reseförslag som passar just dig.  


10.12.2015 14:12

Bansko Nyheter: Ny 6-stolslift klar till sÀsongen

Nu börjar skidsĂ€songen i Bansko! Officielt öppnar skidsĂ€songĐ”Đœ i Bansko den 12:Đ” december och i förbindelse med det ska den nya 6-stolsliften sĂ€ttas i gĂ„ng. Den nya liften har en hastighet pĂ„ 6 m/sek och en kapacitet pĂ„ 2000 personer per timme. Liften kör 2.3 km (6-7 minuter) upp till Shiligarnik-Todorka. Har ni inte bestĂ€llt er skidsemester i Bansko Ă€n? Klicka hĂ€r för mer information. Vi...


16.07.2015 12:30

SKIDRESOR - SISTA CHANSEN!

Sista chansen att boka din vintersemester till sommarpriser. Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt nyhetsbrev med detta fantastiska erbjudande pĂ„ skidresorna till Bulgarien? Vi vill uppmĂ€rksamma dig att vi har nĂ„gra platser kvar pĂ„ utvalda veckor till Bansko. Du kan spara ytterligare pĂ„ din reskassa om du Ă€r snabb och slutbetalar din skidresa till Bulgarien före den 22/7. DĂ„ fĂ„r du ett 6-dagars...