10 fakta om Nordkorea

10 fakta om Nordkorea

 

1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912

2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken.

3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser

4. Dragspel är den populäraste musikinstrumenten i landet. Under 1990-talet var alla lärare tvungna att lära sig spela dragspel. Idag finns det många som fortfarande specialliserar i dragspel.

5. Nordkoreas konstitution - Har du läst den? Även om dokumentet påstår att landets folk har yttrande- och religionsfrihet, samt demokratisk omröstning, är den riktiga situationen mycket annorlunda.

6. Kim Jong-Il gillade filmen Godzilla så mycket att han var bestämt att få sin egen version – därför kidnappade han den berömda regissören Shin San Ok som gjorde den Nordkorea-vänliga filmen Pulgasari.

7. 99% läs- och skrivkunnighet: Landet kan ståta med att deras läs- och skrivkunnighet ligger på samma nivå som i USA.

8. Tivolin - I Pyongyang finns det tre tivolin, men ingen av dem har särskilt imponerande attraktioner;

9. 3 TV-kanaler i landet - varav två är endast tillgängligа på helgerna, medan den andra sänds på kvällarna. På grund av det är sydkoreanska såpoperor bland de mest populära produkter som smugglas in.

10. På 70-talet köpte Nordkorea 1000 Volvo-bilar av Sverige, som de aldrig betalade för. I dag rullar de klassiska Volvo 144:orna fortfarande på Pyongyangs gator, men skulden som ligger på över 2,6 miljarder kronor, står kvar.

 

Rundresa i Senegal och Gambia 15250 SEK, 10 Dagar

Rundresa i Senegal och Gambia

Ökenland, tropiska skogar och magnifika kuster. På denna unika semester i Västafrika upptäcker...
På cykel i norra Bulgarien (Balkanbergen) 8800 SEK, 8 Dagar

På cykel i norra Bulgarien (Balkanbergen)

Under den här resan cyklar vi längs Balkanbergens norra och centrala delar, som är kända för sin...
Syrien och Libanon – rundresa 16050 SEK, 8 Dagar

Syrien och Libanon – rundresa

Damaskus välkomnar dig igen! Syrien har haft några turbulenta år med kriget som rasade i landet....
Se allt»

Aktuellt

15.11.2023 17:45

Utforska Abidjan: Elfenbenskustens livliga metropol

Välkommen till Abidjan, Elfenbenskustens kulturella hjärtslag! Med sin blandning av modernitet och tradition är denna västafrikanska stad en dold pärla som väntar på att bli utforskad. Abidjans charm ligger i dess mångfald, från livliga marknader till fantastiska laguner och aptitretande mat. I den här reseguiden tar vi dig med på en resa genom den förtrollande staden Abidjan. Upptäck Abidjans...


07.09.2023 18:41

Stans Country: Utforska regionen, länderna och kulturen

Är du nyfiken på regionen Stans Country och dess unika länder? Stans, även känd som de centralasiatiska länderna, inkluderar Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Dessa länder, som delar historiska och kulturella band, har mycket att erbjuda, från fantastiska landskap till olika etniska traditioner. Vilken region är Stans? Stans ligger i Centralasien, mellan...


05.06.2023 18:29

Suchitoto: En Charmig Kulturpärla i El Salvador

El Salvador är känt för sina fantastiska stränder och pittoreska vulkaner, men låt oss inte glömma landets dolda pärlor. En sådan pärla är Suchitoto, en charmig liten stad som ligger högt uppe i bergen i El Salvador. Med sin rika historia, kulturella arv och natursköna omgivningar är Suchitoto ett resmål som inte får missas av äventyrslystna resenärer. Suchitoto, även känt som "Staden av...


13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...