10 fakta om Nordkorea

13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

 

1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912

2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken.

3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser

4. Dragspel är den populäraste musikinstrumenten i landet. Under 1990-talet var alla lärare tvungna att lära sig spela dragspel. Idag finns det många som fortfarande specialliserar i dragspel.

5. Nordkoreas konstitution - Har du läst den? Även om dokumentet påstår att landets folk har yttrande- och religionsfrihet, samt demokratisk omröstning, är den riktiga situationen mycket annorlunda.

6. Kim Jong-Il gillade filmen Godzilla så mycket att han var bestämt att få sin egen version – därför kidnappade han den berömda regissören Shin San Ok som gjorde den Nordkorea-vänliga filmen Pulgasari.

7. 99% läs- och skrivkunnighet: Landet kan ståta med att deras läs- och skrivkunnighet ligger på samma nivå som i USA.

8. Tivolin - I Pyongyang finns det tre tivolin, men ingen av dem har särskilt imponerande attraktioner;

9. 3 TV-kanaler i landet - varav två är endast tillgängligа på helgerna, medan den andra sänds på kvällarna. På grund av det är sydkoreanska såpoperor bland de mest populära produkter som smugglas in.

10. På 70-talet köpte Nordkorea 1000 Volvo-bilar av Sverige, som de aldrig betalade för. I dag rullar de klassiska Volvo 144:orna fortfarande på Pyongyangs gator, men skulden som ligger på över 2,6 miljarder kronor, står kvar.