Stans Country: Utforska regionen, länderna och kulturen

Stans Country: Utforska regionen, länderna och kulturen

Är du nyfiken på regionen Stans Country och dess unika länder? Stans, även känd som de centralasiatiska länderna, inkluderar Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Dessa länder, som delar historiska och kulturella band, har mycket att erbjuda, från fantastiska landskap till olika etniska traditioner.

Vilken region är Stans?
Stans ligger i Centralasien, mellan Ryssland i norr och Afghanistan och Iran i söder. Regionen var en gång en del av Sovjetunionen och länderna fick sin självständighet på 1990-talet. Trots deras likheter har varje Stan-land sitt distinkta språk, kultur och politiska system.

Vilket är det rikaste stanlandet?
Kazakstan, det rikaste av Stan-länderna, har stora naturresurser, inklusive olja, gas och mineraler. Dess huvudstad, Nur-Sultan, var känd som Astana fram till 2019, då den döptes om för att hedra landets mångårige president, Nursultan Nazarbayev. Staden är en symbol för Kazakstans modernisering och har futuristiska byggnader och storslagen arkitektur.

Varför heter det stan?
Termen "stan" betyder "land av" eller "plats för" på persiska, och det används för att beteckna en plats där människor från en viss grupp eller kultur bor. Därför är Stan-länderna uppkallade efter sina respektive etniska grupper eller geografiska särdrag. Till exempel betyder Uzbekistan "uzbekernas land" och Tadzjikistan betyder "Tadzjikernas land".

Vilka är huvudstäderna i de sju stanländerna?
De sju Stan-ländernas huvudstäder är Nur-Sultan (Kazakstan), Bishkek (Kirgizistan), Dushanbe (Tadzjikistan), Ashgabat (Turkmenistan), Tasjkent (Uzbekistan), Kabul (Afghanistan) och Islamabad (Pakistan). Det är värt att notera att endast fem av dessa länder vanligtvis kallas Stans.

Var alla stan-länder en del av Ryssland?
Medan alla Stan-länderna var en del av Sovjetunionen, var vissa inte en del av Ryssland. Till exempel var Kazakstan, Kirgizistan och Uzbekistan sovjetrepubliker, medan Tadzjikistan och Turkmenistan var socialistiska sovjetrepubliker. Således varierar varje lands historia och relation till Ryssland.

Är Iran ett stan-land?
Iran anses inte vara ett Stan-land, eftersom det inte ligger i Centralasien. Iran har dock ett betydande inflytande på regionens kultur, särskilt i Tadzjikistan och Afghanistan, där persiska talas mycket.

Varför slutar så många länder i stan?
Många länder i regionen slutar i "stan" på grund av sitt persiska inflytande. Tidigare var regionen en del av det persiska imperiet, och det persiska språket och kulturen hade en betydande inverkan på Centralasiens utveckling.

Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop 14550 SEK, 14 Dagar

Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop

Vår kalejdoskopresa börjar i Bulgarien och tar oss genom ytterligare 7 länder - Serbien,...
Saudiarabien: Bakom den andliga slöjan 25300 SEK, 8 Dagar

Saudiarabien: Bakom den andliga slöjan

Saudiarabien är en av de mest gåtfulla och svåra platserna att besöka, så missa inte denna unika...
Kaukasusupptäckare - Armenien, Georgien och Azerbajdzjan 13800 SEK, 11 Dagar

Kaukasusupptäckare - Armenien, Georgien och Azerbajdzjan

Kaukasus - regionen där Europa möter Asien, där dramatiska naturlandskap möter tusentals år gamla...
Se allt»

Aktuellt

15.11.2023 17:45

Utforska Abidjan: Elfenbenskustens livliga metropol

Välkommen till Abidjan, Elfenbenskustens kulturella hjärtslag! Med sin blandning av modernitet och tradition är denna västafrikanska stad en dold pärla som väntar på att bli utforskad. Abidjans charm ligger i dess mångfald, från livliga marknader till fantastiska laguner och aptitretande mat. I den här reseguiden tar vi dig med på en resa genom den förtrollande staden Abidjan. Upptäck Abidjans...


07.09.2023 18:41

Stans Country: Utforska regionen, länderna och kulturen

Är du nyfiken på regionen Stans Country och dess unika länder? Stans, även känd som de centralasiatiska länderna, inkluderar Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Dessa länder, som delar historiska och kulturella band, har mycket att erbjuda, från fantastiska landskap till olika etniska traditioner. Vilken region är Stans? Stans ligger i Centralasien, mellan...


05.06.2023 18:29

Suchitoto: En Charmig Kulturpärla i El Salvador

El Salvador är känt för sina fantastiska stränder och pittoreska vulkaner, men låt oss inte glömma landets dolda pärlor. En sådan pärla är Suchitoto, en charmig liten stad som ligger högt uppe i bergen i El Salvador. Med sin rika historia, kulturella arv och natursköna omgivningar är Suchitoto ett resmål som inte får missas av äventyrslystna resenärer. Suchitoto, även känt som "Staden av...


13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...