Sidenvägen Tadzjikistan Kirgizistan - The Pamir Highway

Sidenvägen Tadzjikistan Kirgizistan  - The Pamir Highway

Upptäck förmodligen en av de sista bergsparadis på jorden - ett vackert bergigt område utmed den berömda Sidenvägen!

Pamir Highway eller s.k. M41 är världens näst högstbeläggna internationella väg. Den sträcker sig på hela 125 mil från Dushanbe i Tadzjikistan till Osh i södra Kirgizistan. För i tiden utgjorde den en viktig del av Sidenvägens handelsnätverk och beskrevs av Marco Polo på 1300-talet. Turen tar oss på fortfarande ganska okända marker upp till “Roof of the World” som Kirgizistan ofta kallas för. På vägen får vi uppleva de lokala traditioner som i stort sätt är bevarade sedan gamla tider – varje by har sin egen atmosfär och talar sin egen dialekt. Missa inte denna oförglömliga resa i en svunnen tid!

Resans höjdpunkter
Khorog – belägget vid sammanflödet av Ghund- och Panjfloderna är staden känd för sina vackra poppelträd
Wakhandalen – en del av handelsnätet känd som Sidenvägen. En otroligt vacker, "glömd" dal mitt där Pamirmassivet bryter av i Hindukush.
Osh – Kirgizistans näst största stad och en av Centralasiens äldsta städer (från 700-talet); en av de viktigaste posterna utmed Sidenvägen.

 


Reseplan:

Dag 1. Avresa från hemlandet
Ankomst till Dushanbe och transfer till privat inkvartering för ett par timmar rast. Fritid att vila eller utforska staden på egen hand och räkning.

Dag 2. Dushanbe - Kalaikhumb
Efter frukost styr vi mot Pamir och Kalaikhumb. På vägen passerar vi genom vackra landskap och stannar vid några byar. Vi kör över Khaburabotpasset (3252 m) och ner till Kalaikhumb. Övernattning i en lokal gästhus.

Dag 3-4. Geisevdalen - Khorog
Dagens färd tar oss till Rushan, Bartang distriktets administrativa center. Övernattning i privat inkvartering och nästa dag fortsätter vi mot Geisevdalen. Vandra längs floden nära byn Bhagoo. Efter vandringen kör vi till Khorog (90 km) langs Panjfloden som utför gränsen mot Afganistan. Väl i Khorog tar vi en stadsrunda med bl.a. besök på den lokala basaren och den vackra botaniska trädgården belägen högt i stadens utkant. Privat inkvartering i Khorog.

Dag 5. Ishkashim
I dag kör vi ca 50km till Ishkashim med ett stopp vid Garmchasma varma vattenkällor; vi hinner med en dopp. Nu kommer vi in i Wakhandalen. Övernattning i ett gästhus.

Dag 6. Langar
Efter frukosten åker vi mot Langar med ett stopp i byn Namadguti där vi besöker Khahkha fästningen. Denna fantastiska byggnad utfördes ursprungligen under Kushaneran på 300-talet. Vi besöker också Yamchun fästningen som av många betraktas som den finaste arkitekturmonument i området. Vårt nästa stopp är vid Bibi Fatima varma vattenkällor, döpta efter profetens Mohameds syster. Privat inkvartering i Langar.

Dag 7. Murghab
Vi kör på den berömda Pamir Highway som länkar Khorog och Osh. Övernattning i Murghab nära gränsen mot Kirgizistan.

Dag 8. Karakulsjön
Färden över Ak-Baitalpasset på 4 655 m höjd tar oss till Karakulsjön (”Den svarta sjön”), Centralasiens högstbelägna sjö (3 915 m ö.h.). Övernattning i privat inkvartering.

Dag 9. Osh (Kirgizistan)
Den 420km långa färden till Osh bjuder på några av turens mest spektakulära vyer. Vi korsar gränsen mot Kirgizistan vid Kyzyl Artpasset (4 336 m ö.h.) innan vi är framme i Osh; övernattning.

Dag 10. Avresa
Transport till flygplatsen i Osh och avresa (på egen hand och räkning) eller vidare enligt eget program.Bra att veta: ►Faciliteterna på de privata inkvarteringarna är väldigt enkla. Ofta är det så att badrummen inte är privata eller att man måste dusja med en hink (toaletterna är inte en suite och är i typisk asiatisk stil) ► Tadzjikistan är ett tryggt ställe till och med mycket tryggare än många europeiska länder. Du kan dock kontrollera informationen om den nuvarande sitationen där på utrikesdepartament webbsidan i ditt land. ► 95% av Tadzjikistan är bergigt. Det är normalt att känna sig lite trött under de första få dagarna i bergsområden. Drick mycket vatten men aldrig kranvatten. ► På grund av höjden utsätts du för höga nivåer av ultraviolett ljus. Alltid ha en hatt på dig och använda solkrem så mycket som möjligt. Du kan drabbas av diarre och halsinfektioner under turen. Ta med anti diarre tabletter och andra antibiotika. Det är också bra att ta med rehydrering salter och starka hals sötsaker ► Tadzjikistan är nästan helt outvecklad när det gäller turism och har en grundläggande infrastruktur utanför Dushanbe. Under resan ska gruppen tillbringa tid i avlägsna områden där vanliga bekvämligheter eller tillgång till medicinsk utrustning saknas. Det är inte nödvändigt att vara i en bra fysisk kondition men man borde vara bekväm med tanken att just denna tur är ett riktigt vildmarksäventyr ► Klädstil: Livet och traditionerna i denna del av Centralasien är fortfarande väldigt konservativa och man borde undvika för sparsam klädstil. ► Ta med USD kontanter eftersom kreditkort går inte att användas i de flesta städerna.

Visum:
Webbsidan https://www.evisa.tj tillåter utländska medborgare att få visum till Tadzjikistan och GBAO tillstånd (Gorno-Badakshan Autonomous Region) online innan resan (70 USD borde bekräftas när visumet är beställt). Det elektroniska visumet måste presenteras vid ankomst i landet samt med ett giltigt pass och två passfoton. EU-medborgare behöver inte visum till Kyrgyzstan.

 

 


Priset inkluderar:
2 nätter på hotell i Osh och Khrog (del i dubbelrum,med eget WC/dusch) med frukost
7 nätter på gästhus/privat inkvartering (del i dubbelrum,med delade faciliteter) med helpension (frukost på Dag-1 t.o.m. lunchen på Dag-9)
all transport enligt program i 4WD (Landcruiser/Pajero)
engelsktalande (på enklare nivå) lokal guide/chaufför
visuminbjudan OBS. Priserna avser vanligen del i dubbelrum. Dock måste resenär som beställt del i dubbelrum vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas.

Ingår ej:
flygresa
måltider utöver de beskrivna i avsnittet ’I grundpriset ingår’
drycker och dricks
turistvisum
försäkringar
privata utgifter

Ytterligare tjänster:
Turistvisum: på egen hand
Enkelrum (endast möjligt i hotellet i Osh):fråga oss om pris
Smågrupptillägg (tillval): turen kan anordnas för grupp mindre / större än 4 personer: på begäran
Extra utflykter/aktiviteter (tillval): bokas och betalas på plats
Inrikesflyg från Osh till Bishkek 55 EUR per person
engelsktalande guide för hela turen: fråga oss om pris

Förlängning:
Paradiset i bergen - rundresa i Kirgizistan


Fotogalleri


Sidenvägen Tadzjikistan Kirgizistan - The Pamir Highway (Nominell 4.74 / 5 Baserat på 398 Recensioner)
*För den mest uppdaterade resplanen och ytterligare information, vänligen kontrollera den engelska versionen av vår webbplats.

Vi rekommenderar flygning med Turkish Airlines 

Deltagarantal
Min. 4
Bokningskod
TJKRG_M41
Saudiarabien: Bakom den andliga slöjan 25300 SEK, 8 Dagar

Saudiarabien: Bakom den andliga slöjan

Saudiarabien är en av de mest gåtfulla och svåra platserna att besöka, så missa inte denna unika...
Irak - en resa till civilisationens vagga 22350 SEK, 9 Dagar

Irak - en resa till civilisationens vagga

Efter år av politisk oro och militär kris stiger Irak långsamt från asken. Landet är nu öppet för...
Rundresa i Centralamerika 18950 SEK, 13 Dagar

Rundresa i Centralamerika

Centralamerika i ett nötskal - Guatemala, Nicaragua, El Salvador och Honduras. Vår rundresa...
Se allt»

Aktuellt

15.11.2023 17:45

Utforska Abidjan: Elfenbenskustens livliga metropol

Välkommen till Abidjan, Elfenbenskustens kulturella hjärtslag! Med sin blandning av modernitet och tradition är denna västafrikanska stad en dold pärla som väntar på att bli utforskad. Abidjans charm ligger i dess mångfald, från livliga marknader till fantastiska laguner och aptitretande mat. I den här reseguiden tar vi dig med på en resa genom den förtrollande staden Abidjan. Upptäck Abidjans...


07.09.2023 18:41

Stans Country: Utforska regionen, länderna och kulturen

Är du nyfiken på regionen Stans Country och dess unika länder? Stans, även känd som de centralasiatiska länderna, inkluderar Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Dessa länder, som delar historiska och kulturella band, har mycket att erbjuda, från fantastiska landskap till olika etniska traditioner. Vilken region är Stans? Stans ligger i Centralasien, mellan...


05.06.2023 18:29

Suchitoto: En Charmig Kulturpärla i El Salvador

El Salvador är känt för sina fantastiska stränder och pittoreska vulkaner, men låt oss inte glömma landets dolda pärlor. En sådan pärla är Suchitoto, en charmig liten stad som ligger högt uppe i bergen i El Salvador. Med sin rika historia, kulturella arv och natursköna omgivningar är Suchitoto ett resmål som inte får missas av äventyrslystna resenärer. Suchitoto, även känt som "Staden av...


13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...