Rejs trygt og sikkert!

Sidenvägen Tadzjikistan Kirgizistan - The Pamir Highway

Sidenvägen Tadzjikistan Kirgizistan  - The Pamir Highway

Upptäck förmodligen en av de sista bergsparadis på jorden - ett vackert bergigt område utmed den berömda Sidenvägen!

Pamir Highway eller s.k. M41 är världens näst högstbeläggna internationella väg. Den sträcker sig på hela 125 mil från Dushanbe i Tadzjikistan till Osh i södra Kirgizistan. För i tiden utgjorde den en viktig del av Sidenvägens handelsnätverk och beskrevs av Marco Polo på 1300-talet. Turen tar oss på fortfarande ganska okända marker upp till “Roof of the World” som Kirgizistan ofta kallas för. På vägen får vi uppleva de lokala traditioner som i stort sätt är bevarade sedan gamla tider – varje by har sin egen atmosfär och talar sin egen dialekt. Missa inte denna oförglömliga resa i en svunnen tid!

Resans höjdpunkter
Khorog – belägget vid sammanflödet av Ghund- och Panjfloderna är staden känd för sina vackra poppelträd
Wakhandalen – en del av handelsnätet känd som Sidenvägen. En otroligt vacker, "glömd" dal mitt där Pamirmassivet bryter av i Hindukush.
Osh – Kirgizistans näst största stad och en av Centralasiens äldsta städer (från 700-talet); en av de viktigaste posterna utmed Sidenvägen.

 


Reseplan:

Dag 1. Avresa från hemlandet
Ankomst till Dushanbe och transfer till privat inkvartering för ett par timmar rast. Fritid att vila eller utforska staden på egen hand och räkning.

Dag 2. Dushanbe - Kalaikhumb
Efter frukost styr vi mot Pamir och Kalaikhumb. På vägen passerar vi genom vackra landskap och stannar vid några byar. Vi kör över Khaburabotpasset (3252 m) och ner till Kalaikhumb. Övernattning i en lokal gästhus.

Dag 3-4. Geisevdalen - Khorog
Dagens färd tar oss till Rushan, Bartang distriktets administrativa center. Övernattning i privat inkvartering och nästa dag fortsätter vi mot Geisevdalen. Vandra längs floden nära byn Bhagoo. Efter vandringen kör vi till Khorog (90 km) langs Panjfloden som utför gränsen mot Afganistan. Väl i Khorog tar vi en stadsrunda med bl.a. besök på den lokala basaren och den vackra botaniska trädgården belägen högt i stadens utkant. Privat inkvartering i Khorog.

Dag 5. Ishkashim
I dag kör vi ca 50km till Ishkashim med ett stopp vid Garmchasma varma vattenkällor; vi hinner med en dopp. Nu kommer vi in i Wakhandalen. Övernattning i ett gästhus.

Dag 6. Langar
Efter frukosten åker vi mot Langar med ett stopp i byn Namadguti där vi besöker Khahkha fästningen. Denna fantastiska byggnad utfördes ursprungligen under Kushaneran på 300-talet. Vi besöker också Yamchun fästningen som av många betraktas som den finaste arkitekturmonument i området. Vårt nästa stopp är vid Bibi Fatima varma vattenkällor, döpta efter profetens Mohameds syster. Privat inkvartering i Langar.

Dag 7. Murghab
Vi kör på den berömda Pamir Highway som länkar Khorog och Osh. Övernattning i Murghab nära gränsen mot Kirgizistan.

Dag 8. Karakulsjön
Färden över Ak-Baitalpasset på 4 655 m höjd tar oss till Karakulsjön (”Den svarta sjön”), Centralasiens högstbelägna sjö (3 915 m ö.h.). Övernattning i privat inkvartering.

Dag 9. Osh (Kirgizistan)
Den 420km långa färden till Osh bjuder på några av turens mest spektakulära vyer. Vi korsar gränsen mot Kirgizistan vid Kyzyl Artpasset (4 336 m ö.h.) innan vi är framme i Osh; övernattning.

Dag 10. Avresa
Transport till flygplatsen i Osh och avresa (på egen hand och räkning) eller vidare enligt eget program.Bra att veta: ►Faciliteterna på de privata inkvarteringarna är väldigt enkla. Ofta är det så att badrummen inte är privata eller att man måste dusja med en hink (toaletterna är inte en suite och är i typisk asiatisk stil) ► Tadzjikistan är ett tryggt ställe till och med mycket tryggare än många europeiska länder. Du kan dock kontrollera informationen om den nuvarande sitationen där på utrikesdepartament webbsidan i ditt land. ► 95% av Tadzjikistan är bergigt. Det är normalt att känna sig lite trött under de första få dagarna i bergsområden. Drick mycket vatten men aldrig kranvatten. ► På grund av höjden utsätts du för höga nivåer av ultraviolett ljus. Alltid ha en hatt på dig och använda solkrem så mycket som möjligt. Du kan drabbas av diarre och halsinfektioner under turen. Ta med anti diarre tabletter och andra antibiotika. Det är också bra att ta med rehydrering salter och starka hals sötsaker ► Tadzjikistan är nästan helt outvecklad när det gäller turism och har en grundläggande infrastruktur utanför Dushanbe. Under resan ska gruppen tillbringa tid i avlägsna områden där vanliga bekvämligheter eller tillgång till medicinsk utrustning saknas. Det är inte nödvändigt att vara i en bra fysisk kondition men man borde vara bekväm med tanken att just denna tur är ett riktigt vildmarksäventyr ► Klädstil: Livet och traditionerna i denna del av Centralasien är fortfarande väldigt konservativa och man borde undvika för sparsam klädstil. ► Ta med USD kontanter eftersom kreditkort går inte att användas i de flesta städerna.

Visum:
Webbsidan https://www.evisa.tj tillåter utländska medborgare att få visum till Tadzjikistan och GBAO tillstånd (Gorno-Badakshan Autonomous Region) online innan resan (70 USD borde bekräftas när visumet är beställt). Det elektroniska visumet måste presenteras vid ankomst i landet samt med ett giltigt pass och två passfoton. EU-medborgare behöver inte visum till Kyrgyzstan.

 

 


Priset inkluderar:
2 nätter på hotell i Osh och Khrog (del i dubbelrum,med eget WC/dusch) med frukost
7 nätter på gästhus/privat inkvartering (del i dubbelrum,med delade faciliteter) med helpension (frukost på Dag-1 t.o.m. lunchen på Dag-9)
all transport enligt program i 4WD (Landcruiser/Pajero)
engelsktalande (på enklare nivå) lokal guide/chaufför
visuminbjudan OBS. Priserna avser vanligen del i dubbelrum. Dock måste resenär som beställt del i dubbelrum vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas.

Ingår ej:
flygresa
måltider utöver de beskrivna i avsnittet ’I grundpriset ingår’
drycker och dricks
turistvisum
försäkringar
privata utgifter

Ytterligare tjänster:
Turistvisum: på egen hand
Enkelrum (endast möjligt i hotellet i Osh):fråga oss om pris
Smågrupptillägg (tillval): turen kan anordnas för grupp mindre / större än 4 personer: på begäran
Extra utflykter/aktiviteter (tillval): bokas och betalas på plats
Inrikesflyg från Osh till Bishkek 55 EUR per person
engelsktalande guide för hela turen: fråga oss om pris

Förlängning:
Paradiset i bergen - rundresa i Kirgizistan


Fotogalleri


Sidenvägen Tadzjikistan Kirgizistan - The Pamir Highway (Nominell 4.74 / 5 Baserat på 327 Recensioner)

Vi rekommenderar flygning med Turkish Airlines 

Deltagarantal
4
Bokningskod
TJKRG_M41
Den Okända Balkan – Bulgarien, Nordmakedonien, Albanien, Grekland 8150 SEK, 8 Dagar

Den Okända Balkan – Bulgarien, Nordmakedonien, Albanien, Grekland

En resa tillbaka i tiden för att utforska det historiska arvet och den kulturella mångfalden av...
Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop 10650 SEK, 14 Dagar

Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop

LADDA NER VÅR TRIP DOSSIER På en och samma resa lär du känna kulturen och historien av flera...
Rila-Pirin Trek (Bulgarien) 5550 SEK, 8 Dagar

Rila-Pirin Trek (Bulgarien)

Låt dina tankar vila och följ fötternas rytm i en orörd, barsk natur. En unik fjällvandring ovan...
Se allt» Aktuellt

13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...


05.08.2016 15:40

WEEKEND SKIDRESOR TILL BANSKO

I år är vi glada att få kunna erbjuda kortare skidresor. Har du inte möjlighet att resa en hel vecka kan vi ordna kortare skidresor, t.ex. över en veckoslut. Kontakta oss gärna för priser och ett reseförslag som passar just dig.  


10.12.2015 14:12

Bansko Nyheter: Ny 6-stolslift klar till säsongen

Nu börjar skidsäsongen i Bansko! Officielt öppnar skidsäsongен i Bansko den 12:е december och i förbindelse med det ska den nya 6-stolsliften sättas i gång. Den nya liften har en hastighet på 6 m/sek och en kapacitet på 2000 personer per timme. Liften kör 2.3 km (6-7 minuter) upp till Shiligarnik-Todorka. Har ni inte beställt er skidsemester i Bansko än? Klicka här för mer information. Vi...


16.07.2015 12:30

SKIDRESOR - SISTA CHANSEN!

Sista chansen att boka din vintersemester till sommarpriser. Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev med detta fantastiska erbjudande på skidresorna till Bulgarien? Vi vill uppmärksamma dig att vi har några platser kvar på utvalda veckor till Bansko. Du kan spara ytterligare på din reskassa om du är snabb och slutbetalar din skidresa till Bulgarien före den 22/7. Då får du ett 6-dagars...