Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop

Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop

LADDA NER VÅR TRIP DOSSIER

 

På en och samma resa lär du känna kulturen och historien av flera Balkanländer!

Vår kalejdoskopresa börjar i Bulgarien och tar oss genom ytterligare 6 länder - Serbien, Bosnien-Herzegovina, Kroatien, Montenegro, Kosovo och FRY Makedonien. Regionen har under många sekel varit vagga för krig och sammandragningar länderna emellan men nu är allt detta arkiverat i historien. Det som är kvar är de långa historiska och kulturella traditionerna samt en otrolig natur med skiftande landskap – höga berg, långa kanjoner och floddalar och inte minst den fantastiska adriatiska havskusten. På programmet finns allt som är typiskt för varje land och av störst intresse för naturälskare och historieintresserade. Alla länder är lika och samtidigt annorlunda på sitt vis – ett riktigt kalejdoskop, en smältdeg mellan öst och väst som rusar in i det nya millenniet.

Resans höjdpunkter
♦ 7 Balkanländer
– lika som bär fast med sin egen prägel
Sarajevo - Bosnien-Herzegovinas pulserande huvudstad
Mehmed Pasha bron – från 1300-talet
Mostar – med vacker gammal stadsdel som är med på Unescos kultur världsarvslista
Dubrovnik - Adriatiska havets pärla, Venedigs ärkerival i handeln på medeltiden
Kotorbukten - Montenegros troligen största dragplåster
Ohrid – den kulturella huvudstaden i det första bulgariska riket (700-1000 talen)

 

 

Reseplan:
Dag 1. Sofia
Ankomst (på egen hand och räkning) till Sofia och inkvartering på hotell.

Dag 2. Sofia - – Kruševac – Studenica (Serbien)
Vi reser till granlandet Serbien. På vägen stannar vi i f.d. huvudstaden, Kruševac. Nästa stopp är Studenica, det viktigaste klostret i meddeltids Serbien (från 1300-talet). Övernattning i Studenica. (370km)

Dag 3. Kraljevo – Visegrad – Sarajevo (Serbia/ Bosnien-Herzegovina)
Efter frukosten styr vi kursen mot Bosnien-Herzegovina med ett stopp i Mokra gora, den lilla byn med trähus byggd av den välkända filmregissören Emir Kusturica. Efter vi passerat gärnsen gör vi ett stopp vid Mehmed Pasha bron som tar en centralpart i Nobelpristagaren i litteratur Ivo Andrichs roman "The Bridge on the Drina". Vidare till Sarajevo. Övernattning. (340km)

Dag 4. Sarajevo (Bosnien-Herzegovina)
Vi tar en sightseeing tur bland de många moskéer och den turkiska basaren och upplever den härliga atmosfären som påminner Orienten. Resten av dagen är till egen disposition. Övernattning.

Dag 5. Sarajevo – Mostar – Trebinje – Dubrovnuk (Bosnien-Herzegovina / Kroatien)
Vi besöker Mostar, känt för sin gamla arkitektur och symbol för fredlig mångfald av olika etniska och kulturella grupper på Balkan. Turen fortsätter mot Trebinje och på vägen stannar vi i Radimlja där vi ser ”the unic stecci” – gravstenar från 1300-talet. Efter besök i Trebinje kör vi vidare mot Adriatiska havet och Dubrovnik. (280 km)

Dag 6. Dubrovnik
Vi bekanta oss med den historsiak stadsdelen – Pile Gate, Stradun gatan, det Fransiskanska klostret, den dominikanska kyrkan, Sponza palatset m.fl. Resten av dagen är på egen hand att utforska vidare den pittoreska staden.

Dag 7. Dubrovnik – Herzeg Novi – Kotor (Kroatien / Montenegro)
Montenegro är det 4:e landet på vår kaljedoskopresa över Balkan. Vi stannar först i städerna Herzeg Novi och Kotor, vid Kotorbukten som är en av Montenegros populäraste turistmål. Sightseeing i Kotor med bl.a. S:t Lukastorget, katedralen S:t Trifon m.fl. Övernattning. (90 km)

Dag 8. Kotor – Cetinje – Pec (Montenegro/Kosovo)
Efter frukost besöker vi Cetinje, Montenegros gamla huvudstad och sedan mot gränsen till Kosovo. Vi stannar vid Cetinje, Montenegros f.d. huvudstad och vidare över gränsen till Kosovo mot Pec. Övernattning. (300 km)

Dag 9. Pec – Prizren (Kosovo)
På morgonen besöker vi Visoki Decaniklosteret , där fortfarande finns KFOR bevakningsstyrkor. Vi kör vidare mot Prizren. Stadsvandring med bl.a. besök på Sinan pasha moskéet, den gamla stenbron mm. Övernattning. (80 km)

Dag 10. Prizren – Tirana (Kosovo/Albanien)
En fin panoramaväg tar oss in i Albanien och huvudstaden Tirana. Stadsvandring; resten av dagen är till egen disposition. Övernattning i Tirana. (180 km)

Dag 11. Tirana – Berat (Albanien)
Vi åker till Berat där vi tillbringar resten av dagen med sightseeing i stadens historiska centrum. Övernattning. (130 km)

Dag 12. Berat – Ohrid (Albanien/FYR Makedonien)
Höjdpunkterna under vår vistelse i FYR Makedonien är bl.a St. Naumklosteret vid sjön och i Ohrid besöker vi Samuilborgen samt kyrkorna S:t John Kaneo och S:t Pantaleimon. Övernattning. (190 km)

Dag 13. Ohrid – Tetovo – Sofia (FYR Makedonien /Bulgarien)
Vi åker tillbaka till Sofia (Bulgarien). Vi är framme sent på eftermiddagen. Tid att utforska den bulgariska huvudstaden på egen hand. Övernattning i Sofia. (400 km)

Dag 14. Avresa
Samlad transfer till flygplatsen och hemresa (på egen hand och räkning).

 

I grundpriset ingår: ► samlad transfer från/till Sofia flygplats ► all transport jfr. program ► bagagetransport ► 13 nätter på 3*-hotell  (del i dubbelrum, med eget WC/dusch) ► frukost ► engelsktalande färdledare från Penguin Travel ► lokala guider.  OBS. Priserna avser vanligen del i dubbelrum. Dock måste resenär som beställt del i dubbelrum vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas.

Detta ingår inte i resans pris:  flygresa; måltider utöver de beskrivna i avsnittet ’I grundpriset ingår’; drycker och dricks; entréer (betalas kontant på plats), försäkringar, privata utgifter och allt annat som inte är specificerat i avsnittet 'I grundpriset ingår'. Andra möjliga aktiviteter (ej inkluderade) som föreslås i Resplanen/Katalogen är bara förslag på ytterligare/alternativa aktiviteter. Kostnaderna för dem sistnämnda står du själv för. Om du avviker från resplanen står du själv för kostnaderna för transport och logi.

Övriga tillägg:  ♦ Enkelrum (i mån av plats): +2250:-/pp  ♦ Privat transfers (tillval): Sofia flygplats-hotell 150:-/bil/enkel (vid 1-4 pers.) ♦ Extra utflykter/aktiviteter: bokas och betalas på plats

Bra att veta:  ♦ turens längd: 14 dagar/13 nätter  ♦ svårighetsgrad: lätt ♦ p.g.a. infrastrukturan i vissa områden kan små ändringar i programmet (bl.a. i boendealternativen/rutten) förekomma. ♦ om du ordnar resan till Bulgarien själv måste du befinna dig vid en viss förutbestämd tid på flyplatsen för att ansluta dig till en samlad transfer. I annat fall kan du beställa (tillval) privat transfer till turens startpunkt.

Vi rekommenderar resa i perioden:   maj / oktober

Fotogalleri