Rundresa i Västafrika: Ghana, Togo och Benin

Rundresa i Västafrika: Ghana, Togo och Benin 18900 SEK, 12 Dagar

Rundresa genom 3 små västafrikanska länder (Ghana, Togo och Benin) där vi upplever färgstarka festivaler och kommer nära den lokala befolkningen och dess voodoo ritualer, Ashanti begravningar och glöddans. En resa genom särpräglade kulturer och djupa spår efter slaveriet och de europeiska koloniseringarna längs Guineabukten i Västafrika.

Rundresan tar dig till de gamla forten där européer handlade med guld och slavar. Vid den årstiden får vi förhoppningsvis möjlighet att få uppleva den stora Akwasidae festivalen som anordnas i det kunliga Manhyia paltset i Ghana. Hedersgäst under festligheterna är Hans majestät konungen av Ghana själv uppklädd och med århundradens gamla guldsmycken och ritualvapen. Ashantis guldkonst betraktas som den bästa i afrikansk konst. I palatset finns en helig guldstol som inte ens kungen få lov att sitta på den.
Vi besöker också häxornas by samt Boabeng Fiema Monkey Sanctuary där den heliga Mona apan lever. Vår resa fortsätter vidare i grannlandet Togo. Här får vi uppleva välbevarade urgamla traditioner med bl.a. glöddans. Den lokala befolkningen än i dag lever precis som sina förfäder. Vår spännande rundresa tar oss vidare till Benin, där vi bevittnar de iögonfallande skillnaderna mellan kungapalatset i Abdomey med dess prakt och styltbyarna vid Nokwesjön. Vid Dankoli kommer vi in i voodoo mystiska världen. Vi får också höra vår lokala guides berättelser om ’slavarnas rutt’ ned mot kustremsan där tusentals slavar blev inskeppade under de mörka tiderna på 1700 och 1800-talen. Vår rutt vänder tillbaka mot Togo, med ett stopp i Lome för att tar oss till slut igen till Accra. Vi kommer säkerligen att ha i bagaget oförglömliga minnen från vår resa på den afrikanska kontinenten.

ОBS! Var sjätte söndag i året firar Ashanti folket Akwasidae Festivalen - ett färgstarka firande med ritualer, danser och sånger, som hedrar Ashanti förfäderna. Denna festival är den näst viktigaste evenemanget för folket efter nationaldagen.

Resans höjdpunkter
Voodoo kulturen – ett samlingsnamn för en lös grupp flertusenåriga animistiska religioner med inslag av förfaders- och andedyrkan. Den är en myriad av vålnader, offer, hyllningar och böner där myterna kanske är mer framträdande än riterna i sig.
Fortet i Elmina - det första Europeiska fortet på guldkusten; ett dystert minne av slaveriet på den afrikanska kontinenten.
Kungapalatset i Abomey – Benins största attraktion med färgstarka voodoo fetisch tempel, palatsruiner och kungagravar. Upplev storheten av kungarna av Abomey (1600-1700 talet) och senare Dahomey (1800-1900 talet).

 


Reseplan

Notera att resplanen 2023 är 12 dagar – se här


Dag 1.  
Accra – Ghanas huvudstad
Vid ankomsten till Kotoka International Airport i Accra möts gruppen av den lokala guiden; transfer till hotell (12 km).

Dag 2. Accra -Elmina
Dagen börjar med en rundtur i Nima förorten för att se vardagen av den lokala befolkningen och därefter drar vi på en stadsrundtur i Accra. Där besöker vi Kulturcentret och Kwame Nkrumah mausoleet. Vi kör genom fiskebyn Jamestown där vi kan klättra upp till toppen av den gamla fyren som avslöjar en fantastisk utsikt över staden. Efteråt riktar vi oss mot det centrala området och på vägen dit besöker vi en traditionell kista tillverkare som skapar kistor med hänsyn till de avlidnas personligheter.
Övernattning i Elmina

Dag 3. Elmina, Cape Coast
I Cape Coast området, utanför Elmina, har man möjlighet för att ligga på rygg i sanden, njuta av solen och allt gott från havet, men det är även en utmärkt utgångspunkt för att besöka sevärdheter.
Fortet i Elmina (på UNESCOs världsarvslista) byggdes av portugiserna på slutet av 1500-talet för att beskydda guldhandeln och var det första europeiska byggverket på Guldkusten. Sedan sorligt nog omvandlades byggnaden till slavfort. I närheten av fortet ligger en liten fiskeby med livlig stämning och bevarad atmosfär från kolonialtiden.

Dag 4. Elmina – Kumasi
Kakum National Park är en fredad regnskog, norr om Elmina, som bjuder på en unik upplevelse (om du inte är höjdrädd så klart) – att gå på systemet av hängbroar i trädkronorna – 350 meter långt, 28 meter över marken. Parken erbjuder också ett varierat växtrike med många arter som använts under århundraden i folkmedicin.
Vår resa fortsätter vidare till Hans Botel (12 km), med en krokodildamm som granne.
Kumasi är Ashanti-rikets historiska och andliga huvudstad. Ashanti-folket var en av Afrikas mäktigaste nationer ända fram till slutet på 1800-talet när engelsmännen erövrade landet. Idag har Kumasi ca 1mln invånare och är en levande stad med en fantastisk marknad, en av de största i Afrika. Här kan man hitta bl.a. alla slags Ashanti konsthantverk, alla tänkbara tropiska frukter och grönsaker mm. Vi besöker också stadens kulturcenter med en rik samling av afrikansk konst.

Dag 5. Kumasi – Brong-Ahafo
På förmiddagen besöker vi det Manyiah Palace, där bevaras de traditionella Ashanti sedvanor. Därefter åker vi norrut mot Techiman. Inanan vi kommer fram (ca 75km från Techiman) stannar vi i Kintampo där i skogen ligger Ghanas största vattenfall. Här ligger även landets geografiska centrum.

Dag 6. Brong-Ahafo – Tamale
Inte lång från Techiman ligger det lilla skogsområdet Boabeng Fiema Monkey Sanctuary, där den heliga Mona apan lever. Den träffar vi med all säkerhet eftersom de är väldigt nyfikna och äter gärna jordnötter. Här bor också Colobus apan som är sällsynt och gömmer sig i trädkronorna.
Vi för vidare till de fantastiska klippformationerna vid Tano Boase där vi utforskar skogsdungen som hade använts som gömställen både under slavtiden och också stamkrigarna. Här kan man också skåda antiloper, babianer och andra apor. Därefter fortsätter vi mot Tamale och gör några korta uppehåll i byarna på vägen.

Dag 7. Tamale – Kara (Togo)
In en seldom besökt del av savannen, nära gränsen till Togo i norr, är tron på häxor än i dag en realitet. Hit förvisas kvinnor som anklagas för att vara häxor . De bor i 6 olika byar, i lerhytter med stråtak och ska rensa sina själar från all ondska de trors att be på. Vidare österut mot Yendi passerar vi området där bassarerna bor i sina stora lerhyttor med koniska tak. Bassarerna besitter den urgamla konsten att utvinna järn – en blandning mellan geologi och alkemisk visdom.  Vid Tatali korsar vi gränsen till Togo och fortsätter vidare till Kara.

Dag 8. Kara – Sokodé
Vi reser in i Tambermadalen, förmodligen en av de intressantaste kulturregioner i Västafrika. Traditionerna här har ändrats ytterst litet de senaste århundraden. Här bor den lokalbefolkningen i fästningar som påminner medelstids borgar och är ett vackert exemplar av afrikans arkitektur. Vi får be om lov att besöka bybornas hus där ingångarna är prydda med heliga reliker utformade som en fallos. Nästa stopp vå vår tur är hantverkstäderna i Losso Soukala och Kodhani. Vi stannar också i Tinadou och med lite tur ser vi Tem-folkets urgamla glöddans kring bålen.

Dag 9. Sokodé – Abomey (Benin)
Idag börjar vi med ett besök på ett vävcenter och sedan vidare till Sokodé med ett stopp på den lokala marknaden. Vi besöker också Demadeli där traditionella tvålar produceras och vi lär oss hur man gör den perfekta tvålen. Till slut, besöker vi Blacksmiths kvarteret innan vi går över gränsen till Abomey.

Dag 10. Abomey – Ouidah
Abomey, f.d. Dahomeys huvudstad (1969-1975), är idag ett handelscity med många små industrier. Huvudattraktionen är det kungliga palatset. Palatsmurarna är flott utsmyckade med symboler från kungarna av Dahomey, det mäktigaste slavkungariket på Guldkusten (1700-1800 talet). Möjlighet för utflykt till en av byarna, Ganvie byggt på styltar, vid Nokwesjön. Ganvie är den största byn av den typen, med ca 18 000 invånare av Tofinou stammen. Fisket är bybornas huvudsyssla. I Ouidah med dess afro-portugisisk arkitektur finner vi Sacred Python Temple och den katolska katedralen. Turen avslutas med sightseeing utmed ’slavarnas rutt’ ändå ner till kustremsan där slavarna blev inskeppade (’the door of no return’).

Dag 11. Ouidah – Lomè (Togo)
Lomè är Togos huvudstad som präglas av en historisk blandning av tysk, engelsk och fransk arkitektur. Väl i Lomè gör vi en sightseeingstur där bl.a. besöker vi Självständighets palats och Nationalmuseet. Här ligger helgedomar sida vid sida med den katoliska katedralen. Ett nästan måste här är den stora marknaden (Grand Marché) med köppingcentret Nan Benz man kan köpa allt mellan dyra europeiska plag och olika exotiska föremål. Er du konstintresserad är Lomè det perfekta stället – här hittar du både gammal konst samt modern måleri och konsthantverk.

Dag 12. Lomè – Ada, Ghana
Seglatsen ut i Atlanten bjuder på ett rikt växt- och djurliv. Möjligheter satt prova på olika vattensportaktiviteter, t.e. jet-skiing (tillval, mot betalning på plats). Sent på eftermiddagen är vi framme i Accra. Där vi inta en välsmakande avskedsmiddag.

Dag 13. Ada - Accra - avresa
Efter frukost tid på egen hand fram till transfern till flygplatsen i Accra för hemresa.

I grundpriset ingår: ► all transport med buss med AC under rundresan (enligt programmet) ►inkvartering på hotell (del i dubbelrum) ► frukost ► licensierad engelsktalade lokal guide/chaufför. ► entréer
OBS. Priserna avser vanligen del i dubbelrum. Dock måste resenär som har beställt del i dubbelrum vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas.

Detta ingår inte i grundpriset: ► flygresa ► måltider utöver de beskrivna i avsnittet ’I grundpriset ingår’ ► drycker och dricks; ► turistvisum ► vaccinationer ► försäkringar ► färdledare från Penguin Travel (inkluderad bara i turen som avreser den 18:e oktober) ► privata utgifter

Övriga tillägg: ► Turistvisum ► Enkelrum 

Se vad som ingår på turerna 2023 här

Bra att veta:  ♦ svårighetsgrad: lätt  ♦ förlängning av turen: ytterligare dagar i Ghana/Accra (tillval) ♦  Eftersom det är väldigt få uttagsautomater i dessa länder rekommenderar vi att man ta med sig reskassan i USD och EUR ♦ Vi kan ordna avresor från andra flygplatser dock flygbiljettpriset och därmed paketpriset kommer att fastställas först vid bokningstillfället.

Visum:
För nordiska medborgare krävs det visum till alla 3 länder. För att söka visum krävs bl.a. vaccination mot Gula Febern (Kopia på Vaccinationsboken).
Passet ska vara gyltigt minst 6 månader efter hemresan och innehålla minst 2 ostämplade sidor per visum samt ska vara i gott skick; det får inte vara sprucket eller trasigt någonstans (inga lösa sidor, inga synliga skador och dylik). Penguin Travel kan hjälpa till med viseringen (tillval mot en handlägningsavgift).
Vi reserverar oss för information som inte kommit oss tillhanda.

Vaccinationer:  Det krävs vaccination mot gula febern och malaria; det rekommenderas följande vacciner: typhoid, tetanus, polio och hepatit A. Utförligt information hittar du t.ex. på http://vaccination.medicallink.se/. Vi rekommenderar dessutom att du kontaktar i god tid innan avresan din egen läkare och får råd och tips om vad det är som behövs. 

Vi rekommenderar resa i perioden:   februari - april


Fotogalleri


Rundresa i Västafrika: Ghana, Togo och Benin (Nominell 4.97 / 5 Baserat på 347 Recensioner)
Pris
19300 SEK
Reslängd
12 Dagar
Enkelrum
4600 SEK
Bokningsstatus
Fullt
Pris
18900 SEK
Reslängd
12 Dagar
Enkelrum
3400 SEK
Bokningsstatus
Öppet för bokning
Pris
18900 SEK
Reslängd
12 Dagar
Enkelrum
3400 SEK
Bokningsstatus
Öppet för bokning
Pris
18900 SEK
Reslängd
12 Dagar
Enkelrum
3400 SEK
Bokningsstatus
Öppet för bokning

Currency fluctuations might cause correction of price at any time.

No special experience is needed; everyone who is in condition to cope with long Saturday walks in the forest can also cope with these tours. As a rule, the trips are short and at a low altitude. Often, it is your choice to join or skip a day-tour. The routes follow a hilly terrain without steep ascents and descents. Normally we walk 3/5h a day.

Deltagarantal
6-12
Bokningskod
WESTAFRIKA
Den Okända Balkan – Bulgarien, Nordmakedonien, Albanien, Grekland 8000 SEK, 8 Dagar

Den Okända Balkan – Bulgarien, Nordmakedonien, Albanien, Grekland

En resa tillbaka i tiden för att utforska det historiska arvet och den kulturella mångfalden av...
Rila-Pirin Trek (Bulgarien) 5450 SEK, 8 Dagar

Rila-Pirin Trek (Bulgarien)

Låt dina tankar vila och följ fötternas rytm i en orörd, barsk natur. En unik fjällvandring ovan...
Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten 7150 SEK, 7 Dagar

Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten

Som en duk där naturen med en konstnärskänsla har försökt att kombinera barrskogarnas intensiva...
Se allt» Aktuellt

13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...


05.08.2016 15:40

WEEKEND SKIDRESOR TILL BANSKO

I år är vi glada att få kunna erbjuda kortare skidresor. Har du inte möjlighet att resa en hel vecka kan vi ordna kortare skidresor, t.ex. över en veckoslut. Kontakta oss gärna för priser och ett reseförslag som passar just dig.  


10.12.2015 14:12

Bansko Nyheter: Ny 6-stolslift klar till säsongen

Nu börjar skidsäsongen i Bansko! Officielt öppnar skidsäsongен i Bansko den 12:е december och i förbindelse med det ska den nya 6-stolsliften sättas i gång. Den nya liften har en hastighet på 6 m/sek och en kapacitet på 2000 personer per timme. Liften kör 2.3 km (6-7 minuter) upp till Shiligarnik-Todorka. Har ni inte beställt er skidsemester i Bansko än? Klicka här för mer information. Vi...


16.07.2015 12:30

SKIDRESOR - SISTA CHANSEN!

Sista chansen att boka din vintersemester till sommarpriser. Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev med detta fantastiska erbjudande på skidresorna till Bulgarien? Vi vill uppmärksamma dig att vi har några platser kvar på utvalda veckor till Bansko. Du kan spara ytterligare på din reskassa om du är snabb och slutbetalar din skidresa till Bulgarien före den 22/7. Då får du ett 6-dagars...