Rejs trygt og sikkert!

Danakil Depression - farligt och vackert som himlen

Danakil Depression - farligt och vackert som himlen

Danakil (Dallol) -depressionen i Etiopien är en av de platser på jorden där ditt sunt förnuft säger "inte", men din äventyrliga röst säger "packa din ryggsäck så snart som möjligt"!
Dallol är en spökstad byggd av saltblock och ligger nära den södra änden av Röda havet och vid den nordligaste förlängningen av Great Rift Valley. Platsen är långt, långt över havsytan - vissa punkter ligger nästan 120 meter under. Dallol är känd som "porten till helvetet" och inte utan anledning. Medeltemperaturen är cirka 35 grader Celsius.
Men från utsidan ser denna konstiga plats himmelsk ut! Surrealistiskt mättade färger, dominerade av självlysande gult och grönt. Så snart man besöker den ser man att den här hisnande utsikten bara är en illusion. Det finns kokande bubblor och luften är mättad med giftiga klor- och svavelgaser och känns kvävande. Värme är inte det enda problemet i Danakil. Jordbävningar är inte heller ovanliga. Här finns flera aktiva vulkaner, och Erta Ale är den mest kända. Det är ett imponerande naturfenomen - 613 m högt, med en lavasjö på toppen - det finns bara fem av dem i världen.
Men denna konstiga plats och regionen runt, är känd som Afar depression. Det verkar som en omöjlig plats att bo, men är full av liv. I juni 2010 hittades det äldsta direkta beviset för tillverkning av stenverktyg här. Fyndet tros vara mer än tre miljoner år gammalt!
 


Reseplan:

Dag 1: Mekele.
Ankomst Mekkele. Transfer och hotell och boende.

Dag 2: Mekele - Erta Ale
Vi börjar kl 09.00 från Mekele och efter 3-4 timmars bilresa kommer vi till Erebti där ett lunchstopp görs, sedan kör vi till Askoma Basecamp. Vägen är en av de värsta i världen. De 80 km tar ca. 6 timmar att komma igenom i det utmanande landskapet med fast lava, sten, sand och ibland avbrutet av en palmoas. Vi passerar flera små byar utspridda här i ökenlandskapet. Ankomst till baslägret ca. 18:00. Efter en timmes paus är det middag. Sedan ytterligare en kort paus och sedan börjar vandringen till Ertale som tar ungefär. 3½ gång. Kameler bär all campingutrustning, mat, sovsäckar och madrasser. Vi övernattar vid vulkankanten nära den kokande lavan. Erta Ale är en av de mest utmanande attraktionerna i Etiopien. Det är en sköldvulkan med en lägre diameter på 30 km och 1 km kvadratfält högst upp. Erta Ale är världens enda vulkan med permanent lava, och vi tillbringar en oförglömlig natt på toppen av berget.

Dag 3: Erta Ale - Abaala
Vi börjar vandringen tillbaka till Askoma bascamp klockan 5:00 innan solen går upp. Efter frukost börjar resan tillbaka till Afdera. Efter ca. 4 timmars bilresa når vi den mytiska Guliitti-sjön, en saltvattensjö som ligger mer än 100 meter under havsytan, i en av de djupaste fördjupningarna på jorden. I det pittoreska landskapet besöks saltslätten, där medlemmar i Afar-klanen avdunstar havsvattnet för att få saltet. Fortsätt sedan till Abaala där vi övernattar.

Dag 4: Abaala - HamedeEla
Avgång kl 10:30 från Abaala till Hamedela via Berhale, där vi stannar till lunch. Längs vägen passerar vi flera punkter i öknen som ligger mer än 100 meter under havsytan. I Behale finns det möjlighet att se kamelvagnar lastade med salt på väg norrut. Efter ytterligare 2-3 timmars körning övernattar vi på Hamedela. Här går vi ner till saltsjön för att titta på solnedgången och kamelerna laddade med salt från saltgruvan.

Dag 5: HamedEla - Mekele
Efter frukostavgång ca. 07:00. Vi börjar från det vackra och färgglada landskapet som skapats av de komplexa geologiska krafterna. Därefter utflykt till Dallol som ligger 116 meter under havsytan och en av de lägsta platserna i världen. Sedan fortsätter vi till saltberget som skapas av erosion och vind, och så vidare till den bubblande sjön och den plats där arbetarna bryter saltet från marken, skär det i rektangulära bitar och laddar det på kamelerna.
Kör till lunchstopp i Berhale och därifrån till Mekele och övernatta på hotellet.

Dag 6: Avresa


Priset inkluderar:
Alla transporter i fyrhjulsdrift
Engelsktalande guide
ingångar och tillstånd enligt programmet
2 nätter på hotell i turistklass i Mekele inkl. frukost
3 nätter camping med alla måltider
cock och campingutrustning

Ingår ej:
Internationella och inrikesflygbiljetter
måltider i Mekele


Fotogalleri


Danakil Depression - farligt och vackert som himlen (Nominell 4.97 / 5 Baserat på 37 Recensioner)
Deltagarantal
2-8
Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten 7300 SEK, 7 Dagar

Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten

Som en duk där naturen med en konstnärskänsla har försökt att kombinera barrskogarnas intensiva...
Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop 10650 SEK, 14 Dagar

Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop

LADDA NER VÅR TRIP DOSSIER På en och samma resa lär du känna kulturen och historien av flera...
Rila-Pirin Trek (Bulgarien) 5550 SEK, 8 Dagar

Rila-Pirin Trek (Bulgarien)

Låt dina tankar vila och följ fötternas rytm i en orörd, barsk natur. En unik fjällvandring ovan...
Se allt» Aktuellt

13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...


05.08.2016 15:40

WEEKEND SKIDRESOR TILL BANSKO

I år är vi glada att få kunna erbjuda kortare skidresor. Har du inte möjlighet att resa en hel vecka kan vi ordna kortare skidresor, t.ex. över en veckoslut. Kontakta oss gärna för priser och ett reseförslag som passar just dig.  


10.12.2015 14:12

Bansko Nyheter: Ny 6-stolslift klar till säsongen

Nu börjar skidsäsongen i Bansko! Officielt öppnar skidsäsongен i Bansko den 12:е december och i förbindelse med det ska den nya 6-stolsliften sättas i gång. Den nya liften har en hastighet på 6 m/sek och en kapacitet på 2000 personer per timme. Liften kör 2.3 km (6-7 minuter) upp till Shiligarnik-Todorka. Har ni inte beställt er skidsemester i Bansko än? Klicka här för mer information. Vi...


16.07.2015 12:30

SKIDRESOR - SISTA CHANSEN!

Sista chansen att boka din vintersemester till sommarpriser. Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev med detta fantastiska erbjudande på skidresorna till Bulgarien? Vi vill uppmärksamma dig att vi har några platser kvar på utvalda veckor till Bansko. Du kan spara ytterligare på din reskassa om du är snabb och slutbetalar din skidresa till Bulgarien före den 22/7. Då får du ett 6-dagars...