Rejs trygt og sikkert!
Cykeltur i Albanien

Penguin Travels nya albanska cykeläventyr tar dig till en av Europas hemliga skatter. Det är inte längre än 1991 som Albanien, efter många års isolering, började öppna sig för omvärlden. Turismen är fortfarande i sin linda och albanerna välkomnar gästerna. 70% av landet är berg med spektakulära landskap och orörd kust längs Adriatiska havet och Joniska havet. Det finns många nationalparker och flera UNESCO: s världsarvslistor.
Albanien erbjuder spännande och relativt okända cykelvägar, tempererade väderförhållanden med medelhavsklimat i låglandet och endast Spanien har flera soltimmar per år. På din resa möts du av oöverträffade naturpanorama och möts av den traditionella albanska gästfriheten, ett underbart kök, en färgglad smältdegel av östra och västra influenser. Utöver det finns möjligheten att upptäcka landets rika historia och kultur. Albaniens popularitet som cykeldestination växer snabbt. Så passa på att besöka landet nu.
Vår 8-dagars resa i Albanien börjar i den livliga huvudstaden Tirana. Vi flyttar till sjön Ohrid och börjar cykla från Pogradec upp i bergen mot Korçë. Vi stannar vid de varma källorna i Benje och når den majestätiska staden Gjirokaster. Vi korsar landskap och flera berg till den joniska kusten och följer den längs den albanska rivieran till Himare, där resan slutar. 


Reseplan:   

Dag 1: Ankomst till Tirana.
Ankomst till Tirana och transfer till vårt hotell för övernattning. På kvällen gemensam information om resan. - / - / -

Dag 2: Tirana - Pogradec - Korçë
Morgonöverföring med bil till Pogradec, som ligger vid sjön Ohrid. 1980 förklarades staden som UNESCO: s världsarvslista. Området är rikt på historisk kultur och unik flora och fauna.
Vi cyklar norrut längs sjön. De första 10 km är relativt plana, följt av 15 km uppför när vi kör från sjön upp till bergplatån. Vi kör genom djupa vackra skogar, med stor artrikedom och kan njuta av en fantastisk utsikt. Rutten tar oss nedförsbacke över de närmaste 15 km mot Prespa-sjön. Härifrån kör vi sydväst mot Korcë. Rutten går längs sjöstranden på en väg som skär genom jordbruksmark och små gårdar. Genom ett kuperat landskap, innan de sista 20 km på en platt sträcka. Korçë har illyriska och ottomanska rötter och ligger nära gränsen till Grekland, detta är Albaniens kulturhuvudstad med en traditionell basar och ett museum för medeltida konst.
Cykelavstånd: 60 km. Hotell. F / - / -

Dag 3: Korçë till Germen
På vägen in i bergen förändras landskapet från jordbruksområden till stenig bergssida, utspridda med glömma mig och andra vilda blommor och herdestugor här och där. Vi klättrar uppför Gramoz-bergen med utsikt över snötäckta toppar i fjärran och passerar över Bramash-passet. Sedan ner dalen till den vackra staden Germen.
Cykelavstånd: 77km; Total uppstigning: 1 470 m. Total nedstigning: 1 375 m. Boende: Stugor. F / - / M

Dag 4: Germen till Përmet
Dagen börjar med en klättring genom ett dramatiskt bergslandskap uppe på den gröna platån. Nästa ned genom en brant ravin till floden Vjosa; Vjosa är en av Europas sista befintliga vilda floder. Längs hela banan är den fritt flytande och i vissa områden sträcker sig flodstranden över mer än 2 km. Tyvärr hotas det av vattenkraftsutveckling, även om protestgrupper kämpar för att området ska få nationalparkstatus.
Vi fortsätter uppför en liten väg som skärs in i bergssidan upp till Përmet på toppen av klippan högt ovanför floden. Staden är känd för sina rätter, särskilt godis, "gliko" och dess vin och starka raki. Namngavs "rosstaden" och sägs vara den grönaste och renaste staden i Albanien. Përmet är också känt för folkmusik. Vi cyklar lite längre till närliggande Benje, där det finns populära termiska källor - en perfekt motgift för trötta cyklister.
Cykelsträcka: 59km, Total uppstigning: 675m, Total nedfart: 1425, Boende: Hotell. F / - / -

Dag 5: Cover för Gjirokaster
Vi fortsätter längs Kelcyra-dalen genom landskap av toppar och raviner och kör västerut genom en öppning i bergen. Vi når en bred slätt; högt över oss ligger den majestätiska Gjirokaster (känd som stenstaden på grund av de många tak som är täckta med platta stenar). Gjirokaster är byggt av rika jordbrukare och är en vackert bevarad ottomansk stad med branta kullerstensgator. Staden har UNESCO: s världsarvstatus. Gjirokaster Castle, i hjärtat av staden, går tillbaka till 4: e århundradet. Fästningen har utsikt över platån och leder längs floddalen. Staden är födelseplatsen för Albaniens tidigare kommunistledare: Enver Hoxha.
Cykelsträcka: 61km, Total uppstigning: 325m, Total nedstigning: 350m
Boende: Hotell. F / - / -

Dag 6: Gjirokaster till Sarande
Vi kör västerut över ett 700 meter pass i bergen och svänger ner mot kusten. Vi passerar byar, gårdar och fruktbås. På bergssidorna kan man se cementbunkrar från det kalla kriget. Sarande kallas ingången till södra Albanien och ligger mellan bergen och den joniska kusten. Staden ligger nära de gamla resterna av Butrint, ett annat UNESCO: s världsarvslista. Butrint är en av områdets viktigaste arkeologiska platser och dess ursprung går tillbaka till grekerna och romarna.
På kvällen kan vi koppla av och njuta av panoramautsikten över Medelhavet och det vackra kustområdet.
Cykelsträcka: 96 km, Total uppstigning: 1.035m, Total nedstigning: 1.315m, Boende: HotelL. F / - / -

Dag 7: Sarande till Himarë
Vi följer kustvägen norrut mot semesterområdet Himarë. Dagen börjar med en brant stigning, vi fortsätter att cykla en serie stigningar och nedfarter med fantastisk havsutsikt. Himarë är en populär strandstad som sträcker sig längs den vita sandstranden, mellan oliv- och citrusträd.
Cykelsträcka: 52 km, total uppstigning: 1.075m, total nedstigning: 1.080m
Boende: Hotell. F / - / -

Dag 8. Avresa
Transfer till Tirana för avresa. F / - / -

F-frukost, L- lunch, M-middag


Priset inkluderar:
all landtransport
inklusive flygplatstransfer
bagagetransport
6 nätter i delat dubbelrum med dusch / toalett på familjehotell med frukost
en övernattning i stugor med två rum i vardera
Penguin engelsktalande guide
mekanisk hjälp och fullt cykelstöd

Ingår ej:
Flygbiljetter
försäkring
andra måltider. och drycker
andra personliga utgifter

Ytterligare tjänster:
illägg per person för 2-3 deltagare på andra afr. datum:ca 1200 SEK


Cykeltur i Albanien (Nominell 4.82 / 5 Baserat på 36 Recensioner)
Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten 7300 SEK, 7 Dagar

Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten

Som en duk där naturen med en konstnärskänsla har försökt att kombinera barrskogarnas intensiva...
Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop 10650 SEK, 14 Dagar

Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop

LADDA NER VÅR TRIP DOSSIER På en och samma resa lär du känna kulturen och historien av flera...
Rila-Pirin Trek (Bulgarien) 5550 SEK, 8 Dagar

Rila-Pirin Trek (Bulgarien)

Låt dina tankar vila och följ fötternas rytm i en orörd, barsk natur. En unik fjällvandring ovan...
Se allt» Aktuellt

13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...


05.08.2016 15:40

WEEKEND SKIDRESOR TILL BANSKO

I år är vi glada att få kunna erbjuda kortare skidresor. Har du inte möjlighet att resa en hel vecka kan vi ordna kortare skidresor, t.ex. över en veckoslut. Kontakta oss gärna för priser och ett reseförslag som passar just dig.  


10.12.2015 14:12

Bansko Nyheter: Ny 6-stolslift klar till säsongen

Nu börjar skidsäsongen i Bansko! Officielt öppnar skidsäsongен i Bansko den 12:е december och i förbindelse med det ska den nya 6-stolsliften sättas i gång. Den nya liften har en hastighet på 6 m/sek och en kapacitet på 2000 personer per timme. Liften kör 2.3 km (6-7 minuter) upp till Shiligarnik-Todorka. Har ni inte beställt er skidsemester i Bansko än? Klicka här för mer information. Vi...


16.07.2015 12:30

SKIDRESOR - SISTA CHANSEN!

Sista chansen att boka din vintersemester till sommarpriser. Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev med detta fantastiska erbjudande på skidresorna till Bulgarien? Vi vill uppmärksamma dig att vi har några platser kvar på utvalda veckor till Bansko. Du kan spara ytterligare på din reskassa om du är snabb och slutbetalar din skidresa till Bulgarien före den 22/7. Då får du ett 6-dagars...