Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten

Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten

Som en duk där naturen med en konstnärskänsla har försökt att kombinera barrskogarnas intensiva gröna färgar, stenarnas storhet, guldsandens mjukhet och havets djupa fängslande blå – detta är Costa Brava, en av de ”Best of the World 2012 Top Travel Destinations” utnämda av National Geographic.

Denna vandringsresa är perfekt för nybörjare. Rutten följer en liten del av den berömda stigen GR-92 – den börjar i Italien och följer Medelhavets kust ända tills den når Spanien. Den korsar den förtrollande Emporda-regionen som uppvisar allt Katalonien är berömt för: pittoreska byar från medeltiden, berg täckta av barrskogar, små backar och breda stränder. Efter dagens vandring finns det en fin möjlighet att slappna av på stranden eller njuta av en läcker middag på en av de lokala restaurangerna. Emporda är i hög grad berömt för sin mat och särskilt för sina fiskrätter. Andra höjdpunkter inkluderar bukterna längs Begurkusten som är känd som den vackraste på hela Costa Brava, den fantastiska stranden Calella de Palafrugell, semesterorten Palamos med en hamn fylld av lustjakter, den botaniska trädgården, medeltidsstaden Pals etc. 
 

Resans höjdpunkter
Begur –- Grottorna utmed Begur kusten, mellan Aiguablava och Sa Riera, är troligen de vackraste i hela regionen.
Cap Roig – en hög udde med kustens botaniska trädgård med enastående planteringar och fantastisk havsutsikt.
Palamos – regionens hamnstad med daglig fiskauktion; passa på och smaka på 'calamares a la romana', 'escarmarlans' och 'cargols de mar' gärna med tomatbröd och ett kallt vitt vin.

 

Reseplan:
Dag 1. S'Agaró
Ankomst (på egen hand och räkning) till Girona/Barcelona och vidare med allmän transport eller med transfer (tillval) till S'Agaró. Inkvartering på hotell.

Dag 2. S'Agaró - Palamós/La Fosca
Du vandrar från Platja d’Aro till Sant Antoni de Calonge (Palamos Bay) längs “El Cami de Ronda” leden som av många betraktas som det vackraste längs kustremsan. Övernattning på hotell i Palamos.
Vandring: ca 4 t (14km)

Dag 3. Palamos - Calella de Palafrugell
Du vandrar längs GR92 leden via skogsområdet av of Cap Roig (130 m ö.h.) till Calella de Palafrugell. Från middagsbordet på hotellet får du en strålande utsikt över denna fiskeby.
Vandring: ca 2.5-3 t (8.5km)

Dag 4. Calella de Palafrugell - Llafranc
Dagens etapp är lätt. Du hinner säkkert avsätta ett par timmar att utforska Palafrugell med omnejd och besöka den botaniska trägården på Cap Roig och sedan vidare till Llafranc viken.
Vandring: ca 4 t (11km )

Dag 5. Llafranc - Begur
Idag upplever vi både kusten och inlandet. Vi följer den smala vägen till Sant Sebastià fyren och sedan vandrar vi inåt landet innan vi är framme i Begur.
Vandring: ca 4 t (12.5km )

Dag 6. Begur
Den lilla staden ligger i hjärtat av Emporda med några av de finaste stränderna i Costa Brava. Begurs gamla del är riktiugt inbjudande med sina monument och det Romanesque centret av byn Esclanyà i närheten.

Dag 7. Avresa
Avresa (på egen hand och räkning) till Girona/Barcelona eller vidare enligt eget program.

 

Bagagetransport:  Inkluderad (1st ryggsäck/resväska per person; max 20kg)

I grundpriset ingår:  ► Övernattning på 3*-hotell (Dag 2-6) och på 4*-hotell (Dag-1) (del i dubbelrum, med eget WC/dusch) ► frukost ► bagagetransfer ► detaljerade vägvisningar (på engelska) - 1 uppsättning per beställning (2 pers.) - i elektronisk version ►  turistskatt OBS. Priserna avser vanligen del i dubbelrum. Dock måste resenär som beställt del i dubbelrum vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas.

Detta ingår inte i resans pris: ►flygresa ►transport till och från turen ►vandringskarta ►måltider utöver de beskrivna i avsnittet ’I grundpriset ingår’ ►drycker och dricks ►entréer ►försäkringar ►privata utgifter och allt annat som inte är specificerat i avsnittet 'I grundpriset ingår'. Andra möjliga aktiviteter (ej inkluderade) som föreslås i Resplanen/Katalogen är bara förslag på ytterligare/alternativa aktiviteter. Kostnaderna för dem sistnämnda står du själv för. Om du avviker från resplanen står du själv för kostnaderna för transport och logi.

Övriga tillägg:  ► Enkelrum (i mån av plats): enligt följande schema +1660:-/pp (15/3 – 31/5 samt 1/10 – 31/10); +2100:-/pp (1/6 – 30/6 samt 01/9– 30/9); +2500:-/pp (1/7 – 31/8) (vid minst 3 eller fler resande/betalande tillsammans) ► Halvpension (tillval): +1560:-/pp ► karta (1:30.000; tillval): ca120:-/st (kan också köpas på plats) ► Privat transfer (tillval): vid ankomstdagen (Dag-1) till första inkvarteringen och/eller vid avresan (Dag-7) från sista hotellet i Begur till flygplatsen i Barcelona. Kontakta oss för mer information och priser.

Bra att veta:  turens längd: 7 dagar/6 nätter ►förlängning av turen: med t.ex. extra extra natt/nätter i Barcelona/ l’Estartit. Kontakta oss för mer information och priser. ►små ändringar i programmet (bl.a. i boendealternativen/vandringsrutten) kan förekomma ►vandringsleden (G92) är markerad med rött-och-vitt skyltar ► vägbeskrivningar: 1 uppsättning per beställning (2 pers.) - skickas elektroniskt per e-post ►vi kan hjälpa till med privat transfer (tillval) till S'Agaró vid ankomsten (dag 1) ►Enklast är det med flyg till Girona eller Barcelona. Ankomsten till Girona borde vara senast kl 20:00; vid senare ankomst rekommenderar vi att man bokar 1 extra övernattning (tillval) i Barcelona/Girona. Information om transporten:

-  Information (dock endast på spanska) om tågen i Spanien (Tidtabell = Horarios ) hittar du på Tåg i Katalonien. Man måste ta sig först från flygplatsen till Barcelona city, vanligen till tågstationen Barcelona Saints. Var god kontrollera själv för den aktuella informationen.

- i Barcelona hittar du t.ex.Barcelonas tunnelbana.

- i Girona hittar du t.ex. på Girona flygplats sajt eller Girona busstation.

- bussar i Katalonien

Vi rekommenderar resa i perioden:   april-juni; september-oktober

Nödvändig utrustning:   Bra vandringskängor är ett måste oavsett vilken svårighetsgrad du väljer. Kom-i-håg att prova dina nya kängor innan avresan. Dagsryggsäck är praktisk att ha till t.ex. vattenflaska, kamera mm. Glöm inte heller regnkläder och extra ombyte. Vädret i bergen skiftar snabbt – även på sommaren.

Fotogalleri