Vandring på Naxos och Santorini

Vandring på Naxos och Santorini

Utforska 2 öar av de mystiska Kykladerna!

Vi vandrar på två av de berömda öarna söder om kontinentala Grekland. Santorini som överlevde en fruktansvärd jordbävning i förtiden erbjuder kritvita hus med blå dörrar och färgglada klippor. Naxos, Kykladernas största ö, bjuder däremot på stora kontraster – vi upplever den livliga staden och de finkorniga stränderna samt bekantar oss med dem oförändrade traditionerna på landsbygden.

Resans höjdpunkter
Mt. Zas – den högsta bergstoppen (1 003m ö.h.) på Kykladerna, med fantastiska vyer över olivlundar och det intilliggande Egeiska havet
Santorini – en av Medelhavets vackraste öar känt med sina tvärbranta klippor i olika färger
Thira – Santorinis f.d. huvudstad grundad i romartiden

 

Reseplan:
Dag 1. Aten - Naxos
Ankomst (på egen hand och räkning) till Aten och transfer till Piraeus hamnen; sent på eftermiddagen tar vi färjan till Naxos (ca 5.5t). OBS: om ditt flyg anländer senare på dagen rekommenderar vi att man bokar (tillval) 1 extra natt i Aten och dagen efter tar man färjan på morgonen till Naxos.

Dag 2. Chalki – Melanes - Naxos
Med taxi eller allmän transport till Chalki i Tragea-dalen. Idag utforskar vi Naxos inland – med olivlundar och rik växtlighet. Leden går via den venetianska borgen Ano Kastro och vidare förbi den 10-meters höga staty av Kouros (från 600-talet f.Kr.). I byn Melanes tar vi (på egen hand) taxi eller buss tillbaka till Naxos. Övernattning i Naxos.
Vandring ca 7 t (14-19km); nivåskillnad +300/-300m

Dag 3. Filoti – Mt. Zas - Naxos
Med taxi eller allmän transport till Filoti där vandringen börjar. Vi vandrar upp mot Zastoppen. Vi passera förbi grottan där enlig sagan bodde Zeus, gudarnas fader. Man kan stiga ned till Filoti eller tar en lite längre vandringsled till Apiranthos och sedan tillbaka till Filoti. Tillbaka på egen hand till Naxos. Övernattning i Naxos.
Vandring ca 5-7 t (13-19km); nivåskillnad +500/-900m

Dag 4. Naxos - Santorini
Efter frukost finns det möjlighet att besöka Chora, borgen i Naxos city, med tillhörande museet. Alternativt kan man lata sig på stranden Agios Georgios. Vid lunchtid tar vi färjan mot Santorini (ca 3t överfärd). Innan vi lägger in i Santorini möts vi av den fantastiska vyn av branta klippor och vita byar på klippkanten. Övernattning i Santorini.

Dag 5. Perissa - Akrotiri
Efter frukosten en kort transfer tar oss till Perissa. Vi följer en gammal stig över en bergssadel och vidare till Thira. Vi fortsätter ned inåt landet, förbi vingårdar och små byar. Landskapet präglas av hårdpackad lavasand. Vidare följer vi kustlinjen tillbaka till Akrotiri. Övernattning i Santorini.
Vandring ca 5.5 t (13km); nivåskillnad +580/-550m

Dag 6. Fira - Oia
Idag tar vi den lokala bussen till Fira, huvudstaden på ön. Passa på och utforska de smala bygatorna men sina kritvita hus. I Fira finns flera museer som är värda ett besök. På eftermiddagen vandrar vi utmed den berömda stigen från Fira till Oia. På vägen njuter vi av de strålande vyerna över lagunen och de branta klipporna ned mot det turkosblåa vattnet. Väl i Oia en kort transfer tar oss tillbaka till vårt hotell i Santorini.
Vandring ca 3 t (10.3km); nivåskillnad +300/-400m

Dag 7. Santorini - Aten
På vår sista dag på Santorini har vi möjlighet att besöka Akrotiri och den arkeologiska sajtet som ofta kallas för den grekiska Pompeji. Transfer till hamnen där vi stiger ombord färjan mot Piraeus (ca 8t överfärd). Vid ankomsten får vi transfer till vårt hotell i centrum.
Vandring ca 1.5 t (5.2km); nivåskillnad +134/-120m

Dag 8. Avresa
Avresa (på egen hand och räkning) eller vidare enligt eget program.

 

I grundpriset ingår:  ► 7 nätter på små hotell (del i dubbelrum, med eget WC/dusch) ► frukost ► alla transfers (med taxi) enligt program – Aten flygplats/hotell-Piraeus; Akrotiri-Perissa; Oia-Akrotiri; Piraeus-Aten (vid avresan) ► biljetter (turistklass) till färjan ► karta och vägbeskrivningar (på engelska; 1 uppsättning per bokning) ► 24/7 telefonassistans
OBS. Priserna avser vanligen del i dubbelrum. Dock måste resenär som beställt del i dubbelrum vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas.

Detta ingår inte i resans pris: flygresa; måltider utöver de beskrivna i avsnittet ’I grundpriset ingår’; drycker och dricks; entréavgifter, försäkringar, privata utgifter och allt annat som inte är specificerat i avsnittet 'I grundpriset ingår'. Andra möjliga aktiviteter (ej inkluderade) som föreslås i Resplanen/Katalogen är bara förslag på ytterligare/alternativa aktiviteter. Kostnaderna för dem sistnämnda står du själv för. Om du avviker från resplanen står du själv för kostnaderna för transport och logi.

Övriga tillägg: ♦ Enkelrum (i mån av plats och vid minst 3 eller fler resande/betalande tillsammans) - tillägget beror på perioden - för 29/03-08/06 & 21/09-25/10 - 1635 SEK; för 09/06-13/07 & 29/08-20/09 - 1920 SEK; för 14/07-28/08 - 3560 SEK. ♦ ”solo departure” (tillval): vid ensam resande tillkommer ett tillägg beroende på perioden - för 29/03-08/06 & 21/09-25/10 - 2550 SEK; för 09/06-13/07 & 29/08-20/09 - 2880 SEK; för 14/07-28/08 - 4520 SEK. ♦ Förlängning (tillval): ytterligare dagar i Santorini/Naxos/Aten. Kontakta oss för mer information och priser. ♦ Extra utflykter/aktiviteter (tillval): bokas och betalas på plats

Bra att veta:  ♦ turens längd: 8 dagar/7 nätter ♦ svårighetsgrad: moderat ♦ de angivna vandringstiderna avser själva vandringen (utan några stopp mm. inräknade). ♦ förlängning av turen: man kan stanna ytterligare dagar på/i Santorini/Naxos/Aten. Kontakta oss för mer information och priser. ♦ små ändringar i programmet (bl.a. i boendealternativen/vandringsrutten) kan förekomma. Vi upplyser om detta så gott det går i förväg. ♦ Glöm inte passet och ditt EU-sjukförsäkringskort ♦ de olika tilläggen (enkelrumstillägg och dylik) är avhängiga resperioden. Kontakta oss för mer information och priser. ♦ Vi kan ordna turen även för 1 person dock i detta fall tillkommer fr +3000:-/pp för ”solo departure”

Vi rekommenderar resa i perioden:   april – juni eller september - oktober

Nödvändig utrustning:  Bra vandringskängor är ett måste oavsett vilken svårighetsgrad du väljer. Kom ihåg att prova dina nya kängor innan avresan. Dagsryggsäck är praktisk att ha till t.ex. vattenflaska, kamera mm. Glöm inte heller regnkläder och extra ombyte. Vädret i bergen skiftar snabbt – även på sommaren.

Fotogalleri