Rila-Pirin Trek (Bulgarien)

Rila-Pirin Trek (Bulgarien)

Låt dina tankar vila och följ fötternas rytm i en orörd, barsk natur. En unik fjällvandring ovan molnen i Balkans högsta berg. Upplev Rilabergets skönhet och Pirinbergens vackra vildhet på vår Rila-Pirin trek i Bulgarien.

På denna trekkingstur kommer vi att bestiga de högsta topparna på Balkan: Musala (2 925m ö.h.) i Rilabergen och Vihren (2 914m ö.h.) i Pirinbergen. Vi kommer att utforska stora nationalparker med alpina ängar, stenfloder, iskalla sjöar, sällsynta växter och rikt djurliv. Besök på det största bulgariska klostret och förmodligen den mest kända sevärdheten i Bulgarien, Rilaklostret, ingår också i programmet.
Vandringarna i de två bergskedjorna är med bas i två små byar. Därför behöver vi ändra inkvartering bara en gång under trekkingen. De dagliga vandringarna går nästan i cirklar genom de bästa vandringsområden som bergen kan erbjuda och de kan lätt genomföras med en liten dagsryggsäck (30L). Beroende på vädret, kan några vandringsturer gå i den motsatta riktningen, så en dag i motvind kan bli en dag i medvind. Om du vill, kan du också hoppa över en vandringsdag.

Resans höjdpunkter
Mt Mussala – den högsta bergstopp på Balkan och sydöstra Europa (2 925 m ö.h.)
Mt Vihren - Pirins högsta topp (2 914 m ö.h.)
Rila klostret (1 147 m ö.h.)– Bulgariens största attraktion från det 1000-talet med bl a sina 1200 frescomålningar.

100% Avresegaranti: vi är ensamma om att få garantera att på dem angivna datumen du kommer iväg på din resa till Bulgarien.
 

Reseplan:
Dag 1. Sofia
Ankomst (på egen hand och räkning) till Sofia flygplats och transport till ditt hotell.

Dag 2. Musala toppbestigning - Govedartsi
Transfer till Borovets i Rilabergen (70km); med kabinliften upp till Markudzicite (2 300 m ö.h.) och vidare bestiger vi Balkans högsta topp, Mt Mussala (2 925m ö.h.). Från toppen öppnar sig en strålande utsikt mot alla väderstreck. Nedstigning till Borovets och transfer (ca40 min) till byn Govedartsi(1 150 m ö.h.)
Vandring: 6-7 t; nivåskillnad: +650/-650m

Dag 3. Govedartsi – Maliovitsa– Prekorechkisjöar – Govedartsi
En fantastisk tur som börjar i Maliovitsa. Den går upp genom dalen till den breda cirkusen vid Prekorechkisjöar som begränsas av branta sluttningar och klippväggar med flera toppar på över 2 700m höjd.
Vandring: 7 t., nivåskillnad: +850/- 850m

Dag 4. De 7 Rilasjöar – Rilakloster – Bansko
Vi åter en tidig frukost och åker till Pionerska hyttan där vi tar sittliften upp till det mest storslagna området i Rilabergen – De 7 Rila sjöar (över 2 200m). Vi vandrar i en cirkel och sedan vidare till Bulgariens största attraktion, Rilaklostret (från 1100-talet). Övernattning i Bansko.
Vandring: 4 t; nivåskillnad: +400/- 400m

Dag 5. Pirin trekket: Bezbog -Tevnosjön
Denna 2-dagars trek tar oss till den vackraste delen av de centrala Pirinbergen. Övernattning på Tevnosjön hyttan.
Vandring: 4-5 t; nivåskillnad: +440/- 150m

Dag 6. Tevnosjön – Demyanitsa hyttan - Bansko
Idag fortsätter vår trek i Pirinbergen och vi besöker glaciärsjöarna Valyavishki, Dulgoto (den Långa) och Ribno (Fisksjön). Vid Demyanitsa hyttan hyttan där vår buss väntar på oss och tar oss tillbaka till Bansko. Övernattning.
Vandring: 5-6 t; nivåskillnad: +150/- 650m

Dag 7. Bansko – Mt Vihren – Bansko
Idag bestiger vi den högsta toppen i Pirinbergen – Vihren (2 914m ö.h.) – en ganska svårt uppstigning. På vägen upp finns det stora möjligheter att njuta av de flesta topparna i Pirinbergen, de iskalla sjöarna Vlahini och Bunderishki och Edelweiss, samt många andra sällsynta växter som blommar i karstområdena.
Vandring: 7-8 t., nivåskillnad: +1000/-1000m

Dag 8. Avresa
Transport till flygplatsen i Sofia för avresa (på egen hand och räkning) eller vidare enligt eget program. 

 

Bagagetransport:  inkluderad (förutom på Dag 5-6)

I grundpriset ingår:  ► samlad transfer från/till Sofia flygplatsen (mellan 09:00 och 19:00); i annat fall kan man beställa privat transfer ► 6 nätter på 3* hotell (del i dubbelrum); 1 natt i bergshytta (delade faciliteter) ► halvpension (frukost och middag) ► transport enligt program ► bagagetransport (förutom på dag 5-6) ► engelsktalande guide ► biljetter till liften OBS. Priserna avser vanligen del i dubbelrum. Dock måste resenär som beställt del i dubbelrum vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas.

Detta ingår inte i resans pris:   Flygresa; vandringskarta; entréavgifter; försäkringar, privata utgifter och allt annat som inte är specificerat i avsnittet 'I grundpriset ingår'. Andra möjliga aktiviteter (ej inkluderade) som föreslås i Resplanen/Katalogen är bara förslag på ytterligare/alternativa aktiviteter. Kostnaderna för de sistnämna står du själv för. Om du avviker från resplanen står du själv för kostnaderna för transport och logi.

Övriga tillägg:   ♦ Enkelrum (i mån av plats): +850/pp ♦  vandringskarta: +100:- (kan beställas vid bokningstillfället)  ♦ Förlängning: solsemester vid Svarta havet ♦  Privat transfer (Tillval): Sofia flygplats-hotell +150SEK/bil (vid max 4 pers.)

Bra att veta:  ♦ turens längd: 8 dagar/7 nätter  ♦ Turen kan förlängas med t.ex. 1 vecka vid Svarta havet. Kontakta oss för mer information och priser. ♦ om du ordnar resan till Bulgarien själv måste du befinna dig vid en viss förutbestämd tid på flyplatsen för att ansluta dig till en samlad transfer. I annat fall kan du beställa (tillval) privat transfer till turens startpunkt.  ♦ Vi kan ordna avresor från andra flygplatser dock flygbiljettpriset och därmed paketpriset kommer att fastställas först vid bokningstillfället.

Vi rekommenderar resa i perioden:   juni-september

Nödvändig utrustning:  Bra vandringskängor är ett måste oavsett vilken svårighetsgrad du väljer. Kom ihåg att prova dina nya kängor innan avresan. Dagsryggsäck är praktisk att ha till t.ex. vattenflaska, kamera mm. Glöm inte heller regnkläder och extra ombyte. Vädret i bergen skiftar snabbt – även på sommaren.

 

Fotogalleri