Rejs trygt og sikkert!

Turkmenistan - den outforskade sidan av Centralasien

Turkmenistan - den outforskade sidan av Centralasien

Turkmenistan är ett av de mest bisarra och minst utforskade länderna i Centralasien mest på grund av Saparmurat Nijazov Turkmenbashis diktatur. Även om han avled 2006 kan man se många av hans gyllene statyer i Ashgabat och i hela landet. Turkmenistan är också ett gammalt land som ligger langs den gamla Sidenvägen och här kan du njuta av olika naturfenomen, gamla ruiner och träffa gästvänlig lokalbefolkning.

Resans höjdpunkter:
Ashgabat – huvudstaden som imponerar med sina byggnader gjorda av marmor, gyllene kupoler och stora parker och torg med otaliga fontäner.
De gamla ruinerna vid Merv och Kunya Urgench.
Darvaza – som kallas också för Dörren till helvetet.


Reseplan:   

Dag 1. Avresa från hemlandet

Dag 2. Ashgabat
Ankomst till Ashgabat tidigt på morgonen, transfer till hotellet och vilotid. Sightseeing tur i Ashgabat: huvudstadens parker och torg och Ertogrul Gazi moskéen. Därefter kör vi till den arkeologiska utgrävningen vid Nisa. Nisa var den första huvudstaden av Partien och fungerade som en barriär mot det romerska rikets expansion. Efter det besöker vi Turkmenbashi moskéen och Kipchak mausoleet.
Övernattning i Ashgabat.

Dag 3. Ashgabat – Nokhur
Efter frukosten kör vi till Tolkuchka basaren – den största i Centralasien. Vi fortsätter till Kov Ata grottsjön där vi har möjlighet att simma i det varma vattnet. Nästa stopp är vid Nokhur byen i Kopet Dag berget, där du kan träffa lokalbefolkningen. Övernattning – hemvistelse i Nokhur.

Dag 4. Nokhur – Ashgabat
Innan vi återvänder till Ashgabat (175 km) kommer vi att besöka några lokala ställen i bergen och höra de lokala legenderna. I Ashgabat ska vi besöka Turkmenistans historiska museet.
Övernattning i Ashgabat.

Dag 5. Ashgabat – Darvaza
Fritid på morgonen. Vid lunch kör vi till Darvaza (250 km) med ett stopp vid Erbent byen. Vi besöker gas kraterna och övernattar i en camping.

Dag 6. Darvaza – Kunya Urgench – Dashoguz
Vi kör till den historiska platsen i Kunya Urgench som är en del av UNESCOs världsarv slista. Där besöker vi ruinerna av mausoleerna Il Arslan från 1100 talet, Sultan Tekesh från 1100 talet, Turebeck Khanym från 1300 talet, Kutluk Timur från 1300 talet o.s.v. Vi fortsätter till Dashoguz för övernattning på ett hotell.

Dag 7. Dashoguz – Mary – Merv

Transfer till Dashoguz flyplatsen och flyg till Mary. På eftermiddaggen besöker vi den historiska platsen i Merv – en av de mest kända städerna som ligger på den gamla Sidenvägen. Blant ruinerna kan man see Sultan Kala, Sultan Ahmad Sanjar mausoleet, Gyz Kala slottet, Yusuf Hamadany helligdommen o.s.v. Tillbaka till Mary för övernattning.

Dag 8. Mary – Gonur – Mary – Ashgabat

Vi kör till Gonur där man kan se massor av de vackra artefakterna som också kan ses på det historiska museet i Ashgabat. Tillbaka till Mary och flyg till Ashgabat där vi övernattar.

Dag 9. Avresa

Transfer till flygplatsen för avresa elle förlängling av vistelsen i Ashgabat.

Visum:
Nordiska medborgare behöver visum till Turkmenistan som kan utfärdas på flygplatsen i Ashgabat vid ankomst om man har ett visuminbjudan brev med sig. Var snäll och skicka en kopia av ditt pass (i färg) när du bokar turen så att vi kan hjälpa till med inbjudan. Visumets pris är ungefär 97 USD.

Bra att veta:
►OBS! På grund av de asiatiska spelen och självständighetsfirandet är denna tur endast på begäran i september och oktober 2021 ►Sovsäck ingår i priset för campingen men ta med handdukar ►Det finns inga sängar där vi ska sova i Nokhur så vi kommer att lägga oss på filtar och mattor på golvet – sängkläder och handdukar finns också ►Den lokala föraren pratar lite engelska men har erfarenhet med att arbeta med turister ►Om du bestämmer dig att köpa en matta i Turkmenistan skulle du behöva speciell tillstånd för att exportera den. Det tar några dagar för att få tillståndet och du måste också betala en avgift som beror på mattans storlek. Många affärer har avgiften inkluderad i priset. ►Alla som besöker Turkmenistan måste vara registrerade med tjänsten för registrering av utländska medborgare, som ordnas av vår lokala partner. Du behöver två passfoton och ditt inträdeskort som du tar från flygplatsen eller gränsstationen där du kommer in i landet. Förutom denna registrering ska du automatiskt registreras av hotellet där du övernattar. ►Den lokala valutan heter Manat men du kan använda USD också på vissa ställen. Kreditkort kan användas bara på lyxhotell i Ashgabat. Tad med EUR eller USD kontanter (nya sedlar). Från och med den 1 augusti 2017 tillkommer en ny skatt i Turkmenistan 2 USD per dag / per person - samlas in på hotell runt om i landet

 


Priset inkluderar:
4 nätter på ett 4**** hotell i Ashgabat med eget badrum och frukost inkl. Tidig check inn; 1 natt på ett 2** hotell i Mary; 1 natt på ett 2** hotell i Dashoguz; 1 natt hemvistelse i Nokhur med delade faciliteter utanför huset; 1 natt camping i tält i Darvaza med frukost och middag
all transport enligt program
inrikesflyg Dashgouz-Mary-Ashgabat
visuminbjudan

Ingår ej:
flygbiljetter till och från Ashgabat
försäkring
drycks och måltider som inte är beskrivna i programmet
dricks
entreeavgifter: ca 60 USD
foto avgift när det krävs
visum
lokal engelsktalande guide
extra nätter i Ashgabat och ytterligare transport

Ytterligare tjänster:
enkelrum(möjligt bara på hotellen)
engelsktalande lokalguide: 6110 SEK
helpension (7xlunch och 6xmiddag): 2110 SEK
Tillägg för 3 personer som reser tillsammans:på förfrågan
Tillägg för 2 personer som reser tillsammans:på förfrågan


Fotogalleri


Turkmenistan - den outforskade sidan av Centralasien (Nominell 4.81 / 5 Baserat på 351 Recensioner)
Deltagarantal
4-10 persons
Bokningskod
TKM
Den Okända Balkan – Bulgarien, Nordmakedonien, Albanien, Grekland 8150 SEK, 8 Dagar

Den Okända Balkan – Bulgarien, Nordmakedonien, Albanien, Grekland

En resa tillbaka i tiden för att utforska det historiska arvet och den kulturella mångfalden av...
Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten 7300 SEK, 7 Dagar

Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten

Som en duk där naturen med en konstnärskänsla har försökt att kombinera barrskogarnas intensiva...
Rila-Pirin Trek (Bulgarien) 5550 SEK, 8 Dagar

Rila-Pirin Trek (Bulgarien)

Låt dina tankar vila och följ fötternas rytm i en orörd, barsk natur. En unik fjällvandring ovan...
Se allt» Aktuellt

13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...


05.08.2016 15:40

WEEKEND SKIDRESOR TILL BANSKO

I år är vi glada att få kunna erbjuda kortare skidresor. Har du inte möjlighet att resa en hel vecka kan vi ordna kortare skidresor, t.ex. över en veckoslut. Kontakta oss gärna för priser och ett reseförslag som passar just dig.  


10.12.2015 14:12

Bansko Nyheter: Ny 6-stolslift klar till säsongen

Nu börjar skidsäsongen i Bansko! Officielt öppnar skidsäsongен i Bansko den 12:е december och i förbindelse med det ska den nya 6-stolsliften sättas i gång. Den nya liften har en hastighet på 6 m/sek och en kapacitet på 2000 personer per timme. Liften kör 2.3 km (6-7 minuter) upp till Shiligarnik-Todorka. Har ni inte beställt er skidsemester i Bansko än? Klicka här för mer information. Vi...


16.07.2015 12:30

SKIDRESOR - SISTA CHANSEN!

Sista chansen att boka din vintersemester till sommarpriser. Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev med detta fantastiska erbjudande på skidresorna till Bulgarien? Vi vill uppmärksamma dig att vi har några platser kvar på utvalda veckor till Bansko. Du kan spara ytterligare på din reskassa om du är snabb och slutbetalar din skidresa till Bulgarien före den 22/7. Då får du ett 6-dagars...