Bergsbestigning av Balkans 3 högsta toppar

Bergsbestigning av Balkans 3 högsta toppar

Ta chansen att bestiga på samma tur de 3 högsta bergstoppar på Balkan!

Balkanhalvön är ett riktig eldorado för bergbestigare. Här ligger flera berg och ett stort antal bergstoppar som förutom sin höjd skryter med sin otroliga skönhet. På denna drive-själv tur har du möjligheten att bestiga de 3 högsta topparna på Balkan – Mussala i Rilabergen, Vihgren i Pirinbergen samt Mitikas i Olympusbergen. Dessutom kan du förlänga din semester med några dagar i Bulgarien och/eller Grekland. Valet är ditt!

Resans höjdpunkter
Rilabergen Nationalpark och Mussalatoppen – Rila (ett gammalt slaviskt ord som betyder ’vattenberg’) liknar närmast ett upprört hav av bergstoppar och djupa klyftor och fler än 150 bergsjöar med kristallklart vatten. Mt Mussala – den högsta bergstopp på Balkan och sydöstra Europa (2 925 m ö.h.)
Pirinbergen Nationalpark och Vihrentoppen – vacker bergskedja med Balkanhalvöns tredje högsta bergstopp, Mt Vihren ( 2 914m ö.h.).
Olympus Natioanlpark – här ligger Balkanhalvöns näst högsta topp, Mt Mitikas som sägas vara gudarnas hem.

 


Reseplan:
Dag 1. Sofia
Ankomst (på egen hand och räkning) till Sofia och transfer till ditt hotell. Vår representant möter dig och överlämnar hyrbilen med all nödvändig reseinformation, kartor samt reseguide.

Dag 2. Sofia – Borovets / Mussalatoppen
Du kör till Borovets (ca 70km) och därefter tar du sittliften upp till Yastrebetshyttan (2 369m ö.h.); vidare vandrar upp till Mussalatoppen som med sina 2 925m är den högsta bergstoppen på Balkan. Nedstigning till Yastrebetshyttan och vidare med sittliften ned till Borovets. Övernattning på hotell. OBS. Om du kommer till hyttan efter öppningstiderna för liften kan du vandra ned till Borovets dock detta innebär ytterligare 1070m nedfart.
Nivåskillnad +550/-550m

Dag 3. Borovets-Bansko
Du kör till Bansko (ca 140km); på vägen kan man stanna vid Rilaklostret, Bulgariens största kloster (från 1100-talet) med fina kalkmålningar. Den lilla bergstaden Bansko bjuder på en härlig genuin atmosfär, med vackra stenhus och många lokala restaurangen som erbjuder utsökta maträtter. Övernattning i Bansko.

Dag 4. Bestigning av Vihrentoppen
Man åker upp (det går att köra) till Vihrenhyttan (1 950m ö.h.) som är utgångspunkten för bestigning av toppen, belägen på 2 914m ö.h. Nedstigning till hyttan och vidare tillbaka till Bansko. Övernattning på hotell.
Nivåskillnad +960/-960m

Dag 5. Bansko – Litochoro – Spilios Agapitoshyttan
Bilfärd (313km) till Litochoro vid foten av Olympusbergen och vidare 17km körsträcka in i Prioniaområdet (1 100m ö.h.). Vandring upp till Spilios Agapitoshyttan (Refuge A) på 2 100m höjd. Övernattning i hyttan.
Nivåskillnad +1000/-0m

Dag 6. Bestigning av Mitikastoppen (alt., Skolio)
I dag finns det 2 alternativa vägar. Alt-1: vandring från hyttan upp till Mitikastoppen (2 917m ö.h.), Olympousbergens högsta och Balkan näst högsta bergstopp. Nedstigning till hyttan och bilfärd tillbaka till Litochoro. Det finns möjlioghet, om man så vill, för nattbad. Övernattning i vandrarhem vid standen.
Nivåskillnad +817/-1817m
Alt-2: vandring från hyttan upp till Skolio Olympusbergen näst högsta topp (2 907m ö.h.). Nedstigning till hyttan och bilfärd tillbaka till Litochoro. Det finns möjlioghet, om man så vill, för nattbad. Övernattning i vandrarhem vid standen.
Nivåskillnad +807/-1807m

Dag 7. Litochoro – Sofia
Du åker tillbaka till Sofia (338km). På vägen kan man stanna vid Thessaloniki eller gör en avstickare till den lilla staden Melnik (Bulgarien) känd för sin arkitektur och fina röda viner. Väl i Sofia hinner du med en stadsvandring med besök i Alexander Nevsky katedralen, Den Hweliga Sofia Basilika mm eller att botanisera i butikerna längs paradgatan Vitioshka. Övernattning i Sofia.

Dag 8. Avresa
Avresa på egen hand och räkning eller vidare enligt eget program i Bulgarien.

 

I grundpriset ingår:  ► övernattning på 3*-hotell (del i dubbelrum, på Dag 1-4 och 7); bergshytta (dag-5); vandrarhem (med delade faciliteter) på dag-6 ► frukost ► hyrbil (fri körsträcka), med all försäkringar samt tillstånd för utresa till Grekland ► vägskatter i Bulgarien ► väg- och turistkartor (1 uppsättning per bokning) ► detaljerad vägbeskrivning för vandringarna (på engelska) ► 24/7 telefonassistans
OBS. Priserna avser vanligen del i dubbelrum. Dock måste resenär som beställt del i dubbelrum vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas.

Detta ingår inte i resans pris:  flygresa; måltider utöver de beskrivna i avsnittet ’I grundpriset ingår’; vägskatt i Grekland; drivmedel (benzin/diesel), entréer, försäkringar, privata utgifter och allt annat som inte är specificerat i avsnittet 'I grundpriset ingår'. Andra möjliga aktiviteter (ej inkluderade) som föreslås i Resplanen/Katalogen är bara förslag på ytterligare/alternativa aktiviteter. Kostnaderna för dem sistnämnda står du själv för. Om du avviker från resplanen står du själv för kostnaderna för transport och logi.

Övriga tillägg: ♦ Enkelrum (i mån av plats). Kontakta oss för mer information och priser ♦ Hyrbil för 1 pers: Kontakta oss för mer information och priser.

Bra att veta:  ♦ turens längd: 8 dagar/7 nätter ♦ svårighetsgrad: moderat ♦ små ändringar i programmet (bl.a. i boendealternativen/vandringsrutten) kan förekomma. Vi upplyser om detta så gott det går i förväg. ♦ Glöm inte passet och ditt EU-sjukförsäkringskort ♦ Vi kan ordna turen även för 1 person dock i detta fall tillkommer ett pristillägg för ”solo departure”.

Vi rekommenderar resa i perioden:  15 juni - 30september 

Nödvändig utrustning:   Bra vandringskängor är ett måste oavsett vilken svårighetsgrad du väljer. Kom ihåg att prova dina nya kängor innan avresan. Dagsryggsäck är praktisk att ha till t.ex. vattenflaska, kamera mm. Glöm inte heller regnkläder och extra ombyte. Vädret i bergen skiftar snabbt – även på sommaren.


Fotogalleri


Bergsbestigning av Balkans 3 högsta toppar (Nominell 4.92 / 5 Baserat på 381 Recensioner)

Kontakta oss om du vill att vi hjälper dig att hitta lämpligt flyg till bästa möjliga pris från Köpenhamn eller någon avreseort i Sverige. När vi hjälper dig att söka flyg försöker vi alltid boka det mest förmånligaste för kunden med hänsyn till avgångs- och ankomsttider. Priserna varierar beroende på flygbolag och aktuell platstillgång. Kom dock ihåg att de billiga flygbiljetterna är ofta svåra eller omöjliga att omboka eller avboka om det av någon anledning skulle behövas.
Betalning av flygbiljett sker med ditt eget betalkort direkt till flygbolaget eller flygresebyrån, som också skickar ut bekräftelse på bokningen.
Här kommer några ungefärliga priser på flyg till Bulgarien (t/r) vid den 23 februari 2015:
Stockholm – Sofia – 2000 SEK
Göteborg – Sofia – 3000 SEK
Malmö –Sofia – 1000 - 1500 SEK
Köpenhamn – Sofia – 2000 SEK
En serviceavgift* tillkommer om du vill att vi hjälper dig att hitta lämplig flygbiljett:
- inom Europa: 250 SEK/pp
- utanför Europa: 500 SEK/pp
*Serviceavgiften betalas till Penguin Travel tillsammans med ditt arrangemang.

Deltagarantal
Min. 2 persons
Bokningskod
BGGR_3TOP
Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten 6250 SEK, 7 Dagar

Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten

Som en duk där naturen med en konstnärskänsla har försökt att kombinera barrskogarnas intensiva...
Rila-Pirin Trek (Bulgarien) 5700 SEK, 8 Dagar

Rila-Pirin Trek (Bulgarien)

Låt dina tankar vila och följ fötternas rytm i en orörd, barsk natur. En unik fjällvandring ovan...
Se allt» Aktuellt

13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...


05.08.2016 15:40

WEEKEND SKIDRESOR TILL BANSKO

I år är vi glada att få kunna erbjuda kortare skidresor. Har du inte möjlighet att resa en hel vecka kan vi ordna kortare skidresor, t.ex. över en veckoslut. Kontakta oss gärna för priser och ett reseförslag som passar just dig.  


10.12.2015 14:12

Bansko Nyheter: Ny 6-stolslift klar till säsongen

Nu börjar skidsäsongen i Bansko! Officielt öppnar skidsäsongен i Bansko den 12:е december och i förbindelse med det ska den nya 6-stolsliften sättas i gång. Den nya liften har en hastighet på 6 m/sek och en kapacitet på 2000 personer per timme. Liften kör 2.3 km (6-7 minuter) upp till Shiligarnik-Todorka. Har ni inte beställt er skidsemester i Bansko än? Klicka här för mer information. Vi...


16.07.2015 12:30

SKIDRESOR - SISTA CHANSEN!

Sista chansen att boka din vintersemester till sommarpriser. Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev med detta fantastiska erbjudande på skidresorna till Bulgarien? Vi vill uppmärksamma dig att vi har några platser kvar på utvalda veckor till Bansko. Du kan spara ytterligare på din reskassa om du är snabb och slutbetalar din skidresa till Bulgarien före den 22/7. Då får du ett 6-dagars...