Rejs trygt og sikkert!

Uppehåll i Ryssland

Uppehåll i Ryssland

St:Petersburg, Moskva, Perm&Uralbergen, Jekaterinburg, Novosibirsk, Irkutsk, Severobajkalsk, Ulan-Ude, Khabarovsk, Vladivostok.S:t Petersburg

Rysslands näst största stad byggdes på tsar tiden med arkitektonisk pomp och prakt av europeiska arkitekter. Resultatet blev en stad som framstår som en av Europas vackraste; inte märkvärdigt att turistströmmen till staden ökar ständigt. Har man en gång upplevt staden med sightseeing och segling på de många kanaler mitt på natten kommer man helt säkert tillbaka igen! Beläggen längs floden Nevas stränder kallas staden av många för ’Nordens Venedig’. För konstintresserade är S:t Petersburg ett rent paradis. Här finns det 50 museer och konstgallerier; endast Eremitagen har över 2.7 miljoner konstverk bl.a. av Rafael, Leonardo da Vinci, Rubens, van Gogh, Picasso, m.fl. Inte långt härifrån upptäcker man Isak katedralen med dess målade kupoler eller så kan man shoppa på den ljuvliga huvudgatan Nevskij Prospekt. Stannar Du längre i staden rekommenderar vi att Du gör en utflykt utanför stan och besöker de imponerande palatsen från tsar tiden, Peterhof, Pavlovsk eller Tsarskoe Selo.
S:t Petersburg bjuder också på det bästa Ryssland kan prestera inom opera och balett. Vi ordnar gärna biljetter till den tidigt kejserlig teatern Marinskij Teater eller till en konsert med filharmonikerna. Staden är fullpackad med restauranger och caféer och inte minst med nattliv. Men akta Dig att inte bli en fånge på någon av öarna när stadens många broar öppnas vid midnatt!
Från S:t Petersburg går dygnet runt tåg till Moskva där Den Transsibiriska järnvägen startar.

Moskva
Somliga kallar Moskva för ’Rysslands själ’ då den är tydligt mer rysk än t.ex. S:t Petersburg. Som förstagångsturist kan man rentav hålla andan när man ska smälta de många intrycken, för kontrasterna är enorma. I Kreml imponeras man av den överväldigande mängd färgstarka katedraler och förgyllda spirar medan i förstaden blir man förstummad av den gråa slummen. Under marken ligger ett av världens största och mest effektiva metrosystem, ovanför är trafiken tätt som ett sammetsband. På huvud affärsgatorna finns märkesbutiker med allt inom väst modet, på marknaderna säljs ryska skin och filtstövlar. De ryska nyrikmän kör i flottiga Mercedes bilar, på gathörnet sitter ett pensioner och tigger. Och listan kan bli ännu längre! I centrum ligger Den Röda Torget med den vackra Vasilij Katedral med sina färgade minaretformade kupoler. Passa på och ta en tur innanför Kremls murrar där vackra katedraler står sida vid sida med Ivan den Stores Kyrkotorn, Tsarens klocka och kongresspalaset, sättet för den gamla Sovjetregeringen. Ett besök på den världsberömda Bolsjojteatern är både flott och mycket rysk upplevelse. Vi hjälper till med att förbeställa biljetter! Moskva har också flera museer i världsklass, däribland Tretjakovgaleriet med sina fantastiska konstskatter. Staden har ett otal av ryska och utländska restauranger i alla prisklass. Från Jaroslavski järnvägsstationen avgår tågen på Den Transsibiriska järnvägen.

Perm & Uralbergen
När tåget korsar bron över floden Kama kommer man fram till industristaden Perm. Den kallas också för ’Porten till Sibirien’ då den ligger vid foten av Uralbergen. Till för inte länge sedan var staden stängd för turister p.g.a. vapenindustrins verksamhet men nu är den öppen för utlänningar. Perm bjuder på ett operahus, ett konserthus, en katedral från 1800-talet samt ett av de största konstmuseer i Ryssland med bl.a. en samling av träfigurer. På en endagsutflykt kan man besöka friluftsmuseet Khokholovka med byggnader från 1600- fram till 2000-talet. En annan spännande tur går till Kungur isgrottorna (100 km från Perm), de största av sitt slag i Uralregionen. Kungur består av 58 grottor, 60 sjöar, hundratals av droppsten och har sammanlagt en längd på ca 5.6 km. Perm är också en utmärkt utgångspunkt för rafting och vandring i Uralbergen.

Jekaterinburg
Jekaterinburg har gått till historien som platsen, där bolsjevikerna i 1918 mördade brutalt den sista tsarfamiljen. Staden ligger vackert omgiven av stora skogar vid foten av Uralbergen, omkring 2000 km öst om Moskva. Jekaterinburg grundades i det avlägsna 1700-talet, då Peter den Store satsade hårt på järnutvinning i Uralbergen. Staden blev kallad efter tsarens hustru, Katarina.
Idag är Jekaterinburg en driftig handelsstad med mer än en miljon invånare. I stadens centrum ligger den imponerande Blods-katedralen som restes upp exakt på det stället där tsarfamiljen blev skjuten till döds. I centret ligger också det stora konstmuseet. Lite utanför staden befinner sig De Heliga Martyrernas kloster (Romanov-klostret), omgärdad av vackra barr- och björkskogar. Klostret är uppfört i trä och ligger över det gamla gruvschaktet, där bolsjevikerna kastade liken av den mördade tsarfamiljen. Om du är intresserad av aktiva program (trekking, rafting, ridning) är möjligheterna i Uralbergens skogar otaliga. Nära Jekaterinburg står också den kända ”Eurasia” obelisken som markerar gränsen mellan Europa och Asien.

Novosibirsk
’Novo’ betyder ’ny’ på ryska och Novosibirsk byggdes först på 1893 i samband med uppbyggandet av Den Transsibiriska järnvägen. Idag är Novosibirsk knytpunkt för tågtrafiken mellan Centrala Asien och resten av Sibirien. Staden har ett operahus som är ett av världens största. Man kan också segla ned på floden Ob som är bredast i Sibirien och mycket trafikerad. Novosibirsk är en populär utgångspunkt för rafting, rid- och trekturer up i de vackra Altajbergen.

Irkutsk
Om Du har möjlighet att stanna på vägen då är Irkutsk utan tvivel det bästa valet. Stan ligger naturskönt på bägge sidor av Angara floden. Ta en tur i den gamla stadsdelen och titta på de vackra trähusen byggda på tsarens tid. ca 64 km från staden ligger Bajkal sjön, ett av världens mest imponerande naturunderverk. Sjön med sina 1,637 m är världens djupaste sjö och innehåller ca 1/5 del av världens sötvatten. Om resten av världens drickvatten skulle försvinna imorgon skulle Bajkal sjön kunna försörja världen med vatten de kommande 40 år! Vattnet är otroligt rent och kan drickas. Två tredje delar av de 500 växtarter och 1200 djurarter som lever i området finns inte någon annanstans på jorden! Några få exampel är Bajkalsälen och flera fiskarter, bl.a. omul – en laxliknande art som den lokala befolkningen fångar mängder av. Det är mycket man kan göra vid Bajkal sjön: bad, sightseeing från en båt, kajak- eller cykeltur är bara några exampel . Omkring sjön ligger vilda bergområden som bjuder på både korta och längre trekking turer. Se vår prislista för olika arrangemang som vi erbjuder vid Bajkal sjön.

Severobajkalsk
Severobajkalsk är den största staden på Bajkal sjöns nordliga strand. Staden byggdes nästan över en natt på 1970-talet i samband med BAM järnvägen. Innan dess var det en fientlig tajga som bredde sig ändå fram till vattnet. Staden är en bra utgångspunkt för trekking och vandring i Bajkalbergen. Här kan man utforska oberörda byar, Akikan gulagen från Stalins tid eller segla på Bajkal sjön. Seglingsturen från Irkutsk till Severobajkalsk tar ca 12 timmar.

Ulan-Ude
Med tåg tar det 7 ½ timmar att åka från Irkutsk till Ulan-Ude, Republik Burjatiens huvudstad. Precis som Irkutsk byggdes Ulan-Ude som en handelspost. Burjaterna, som är besläktade med mongolerna, är den största minoriteten i Sibirien. Trots att de flesta burjater är buddhister den gamla schamanistiska traditionen lever vidare. 35 km utanför staden ligger ett fantastiskt kloster, Ivolginski Datsan, center för buddhismen i Ryssland. Klostret fick många gånger besök av Dalai Lama. 13 km öst om Ulan-Ude delas Den Transsibiriska järnvägen i två rutter, Den Transmongoliska rutten fortsätter söderut medan Den Transsibiriska rutten går österut (se kartorna längre fram i denna katalog).

Khabarovsk
En avslappnad mindre stad på landsbygden, 25 km från gränsen till Kina, ligger Khabarovsk vid floden Amur. Staden har en europeisk atmosfär med sin huvudgata och vackra byggnader från 1800-talet. På sommaren är staden ett populärt semesterställe, folk strömmar till stranden av Amur floden som är helt frysen på vintern. Då kör man med sina bilar ut på den över 1 meter tjocka isen och fiskar i borrade hål. Staden har en spännande lokalhistorisk samling, ett militärmuseum och ett herbarium med en samling av de flesta växtarter från Fjärran Östern. Khabarovsk är utgångspunkt för att utforska ön Sakhalin i det Okhotska havet och Kamchatka, vulkanernas land.

Vladivostok
Vackert beläggen vid bukten ’Golden Horn’ ligger Rysslands viktigaste hamnstad i Stilla havet. Staden är hemhamn för den ryska Stilla havs flotta och spelar, med sin närhet till Kina, Korea och Japan, en viktig roll för Rysslands ekonomiska och politiska förbindelser i regionen. Denna, förhållandevis ung stad (från 1860), har flera sevärdheter t.ex. fortet med den tillhörande militär utställning och möjligheten för besök på en u-båt. Ytterligare finns det ett stort akvarium ('oceanarium'), botanisk trädgård och ett etnografiskt museum. Från Vladivostok kan man antingen flyga tillbaka till Moskva eller fortsätta med båt till Japan (2 avgångar i veckan). Båtresan till Fushiki på ön Honshu tar ca 35 timmar. Därifrån kan man åka tåg till Tokyo (5 timmar).

 

Visum
Det är visumplikt för svenska (och skandinaviska för den delen) medborgare till både Ryssland, Mongoliet och Kina. Även om du inte kliver av tåget i Mongoliet krävs det visum. Vi erbjuder hjälp med visumhanteringen enligt villkoren beskrivna här nedanför.
Var uppmärksam på att eftersom vår ordinarie handlingstid är 3 veckor per visum behöver vi ditt pass under 9 sammanhängande veckor. Expeditionstiden kan kortas mot extra betalning för express service (se vår Prislista). Tillsammans med bekräftelsen för resan (efter inbetald anmälningsavgift) kommer vi att skicka visumförmulär och förklaringar om hur du fyller i fomulären. Fullständiga visumansökan (med alla nödvändiga bilagor) skickas till Penguin Travel innan avtalad tidspunkt.
Innan du sätter i gång med visumansökningarna borde du noggrant kolla att följande moment är uppfyllda:
► ditt pass ska vara gylltigt minst 6 månader efter utresan från det respektive land.
► passet ska vara i gott skick; det får inte vara sprucket eller trasigt någonstans (inga lösa sidor, inga synliga skador och dylik)
► eventuella medresande barn ska vara inskrivna i passet eller har eget pass och visum
► det ska finnas i ditt pass minst 2 lediga sidor per visum - en för själva visumet och ytterligare 1 för stämplar

OBS. Fr.o.m. den 15/4 2008 skärpte Kina sina visumregler. Följande dokument måste bifogas varje visumansökan:
► returbiljett
► bekräftelse för hotelbokning för hela perioden av vistelsen i landet
Med andra ord är det inte längre möjligt att resa runt om i Kina utan att ha hotell/boende bokade under hela vistelsen. Vi rekommenderar att du kollar själv på konsulatets hemsida om den senaste information kring detta.
Vi reserverar oss för information som inte kommit oss tillhanda.

Här nedan kan du fylla i din visumansökan och sedan skriva ut den. Glöm inte att underteckna det ifyllda fomuläret innan du skickar det till oss på den angivna adressen. OBS. Använd just detta formulär endast när vi hjälper till med visumen.

Visum till Ryssland

 


Fotogalleri


Uppehåll i Ryssland (Nominell 4.78 / 5 Baserat på 330 Recensioner)
Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten 7300 SEK, 7 Dagar

Vandring på Costa Brava - längs den Katalonska kusten

Som en duk där naturen med en konstnärskänsla har försökt att kombinera barrskogarnas intensiva...
Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop 10650 SEK, 14 Dagar

Rundresa på Balkan - kulturhistoriskt kalejdoskop

LADDA NER VÅR TRIP DOSSIER På en och samma resa lär du känna kulturen och historien av flera...
Rila-Pirin Trek (Bulgarien) 5550 SEK, 8 Dagar

Rila-Pirin Trek (Bulgarien)

Låt dina tankar vila och följ fötternas rytm i en orörd, barsk natur. En unik fjällvandring ovan...
Se allt» Aktuellt

13.03.2017 17:30

10 fakta om Nordkorea

  1. Nordkoreas kalendern är baserad på födelsedagen av landets "eviga president" Kim Il-Sung: den 15:e april 1912 2. Det finns nästan inga fungerande trafikljus, och de få som fungerar används inte, för de har ersatts av poliser som styr trafiken. 3. Världens största stadion - Rungrado May 1 Stadium - finns i Nordkorea , och har 150,000 sittplatser 4. Dragspel är den...


05.08.2016 15:40

WEEKEND SKIDRESOR TILL BANSKO

I år är vi glada att få kunna erbjuda kortare skidresor. Har du inte möjlighet att resa en hel vecka kan vi ordna kortare skidresor, t.ex. över en veckoslut. Kontakta oss gärna för priser och ett reseförslag som passar just dig.  


10.12.2015 14:12

Bansko Nyheter: Ny 6-stolslift klar till säsongen

Nu börjar skidsäsongen i Bansko! Officielt öppnar skidsäsongен i Bansko den 12:е december och i förbindelse med det ska den nya 6-stolsliften sättas i gång. Den nya liften har en hastighet på 6 m/sek och en kapacitet på 2000 personer per timme. Liften kör 2.3 km (6-7 minuter) upp till Shiligarnik-Todorka. Har ni inte beställt er skidsemester i Bansko än? Klicka här för mer information. Vi...


16.07.2015 12:30

SKIDRESOR - SISTA CHANSEN!

Sista chansen att boka din vintersemester till sommarpriser. Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev med detta fantastiska erbjudande på skidresorna till Bulgarien? Vi vill uppmärksamma dig att vi har några platser kvar på utvalda veckor till Bansko. Du kan spara ytterligare på din reskassa om du är snabb och slutbetalar din skidresa till Bulgarien före den 22/7. Då får du ett 6-dagars...