Bestigning av Mt Elbrus, 5642m (Kaukasus) från södra sidan

Bestigning av Mt Elbrus, 5642m (Kaukasus) från södra sidan

Med sina 5 642 m ö.h. är Mt. Elbrus Europas högsta berg och ligger i de imponerande Kaukasusbergen, som markerar gränsen mellan Europa och Asien. Med sin höjd (835 meter högre än Mont Blanc) och de starka vindarna är Elbrus en stor utmaning. Expeditionen är inte farlig eller tekniskt omöjlig men den är fysiskt krävande. Trotts svårigheterna, är bestigningen verkligen värd den stora ansträngningen - utsikten som väntar på toppen är riktigt överväldigande. Det är därför inte utan grund att de två snötäckta tvillingstopparna drar till sig många bergsklättrare världen över med en kombination av storslagna panoramautsikter och fysisk utmaning.

Norra eller södra sidan
Vi bestiger toppen från södra sidan som räknas för lite lättare än den norra sidan. Bestigning från norra sidan är också möjlig och du kan kola vår reseplan om du söker upp Elbrus på vår websida.


Resans höjdpunkter:

 Kaukasus – bergkädjan som sträcker sig på hela 1 127km mellan Svartahavet och Kaspiska havet.
 Mt. Elbrus – Europas högsta bergstopp (5 642 m ö.h.)
 Moskva – Rysslands huvudstad med många sevärdheter.

Reseplan:

Dag 1. Ankomst till Mineralnye Vody
Ankomst till Mineralnye Vody där den lokala guiden möter oss kl. 14.00; Vi kör kl. 14.30 med bus vidare till ett hotel i Baksan dalen vid foten av de låga Kaukasusbergen.
Övernattning på hotellet. (2300 m ö.h.)

Dag 2. Terskol toppen
Idag har vi acklimatiseringsvandring upp till Terskol toppen (3100 m ö.h.) där man kan njuta av utsikten över Mt. Elbrus. Dagens höjdpunkt är det imponerande vattenfallet ’Jungfruns hår’ och det astronomiska observatoriumet vid Rassan vetenskapsakademien.

Dag 3. Tillflykt
Idag går vi till bergtillfylkten som ligger på 3800 m ö.h. Allt som inte är nödvändigt kan lämnas på hotellet. Vi tar oss till tillflykten med skidlift och ni behöver inte bära era ryggsäckar själva. Det är bara ett kort avstånd från skidliften till fjällstugan. Där kommer ni att hjälpa till med att ladda matlådor på liften och vår kock ska laga lunch till er. Efter ni har ätit går vi på en acklimatiseringsvandring upp till 4300 m ö.h.
Övernattning i tillflykten

Dag 4. Pastukhov klippor, 4800 m
Vandra upp till Pastukhov klipporna eller högre (4800 m. ö.h.)

Dag 5. Vilodag
Det är dags att vila lite. Idag kommer ni att ha is- och  snö kurser med er guide inte långt från tillflykten. Ni kommer att lära er hur att ta på er stegjärn och hur man går med dem. Ni kommer att också lära er grundläggande klättringsteknik för att förberedda er för bestigningen. Oroa er inte om ni inte har gjort det förut.
Övernattning i tillflykten.

Dag 6. Toppbestigning
Idag lämnar vi tillflykten runt kl. 3 och börjar med topbestigningen. Det är möjligt att hyra ett `snow cat` som har plats för 12 personer och kan köra dem till Pastukhov klipporna. På så sätt sparar man 4 timmar. I allmänhet tar det ungefär 9 timmar för en grupp att nå toppen och 5 timmar att gå tillbaka till stugan. Vi brukar övernatta i tillflykten men om en grupp kommer tillbaka innan klockan två på eftermiddagen skulle vi kunna diskutera möjligheten att gå ner till dalen och övernatta på et fjällhotell. Detta kommer dock att kräva ytterligare betalning.

Dag 7. En extradag
Reservdag ifall det blivit dåligt väder dagen innan. Om gruppen försöker nå toppen denna dag blir det nödvändigt att gå ner till dalen för övernattning samma kväll.
Övernattning på hotell.

Dag 8. Mineralnye Vody – Avresa
Körning till Minaralnye Vody flygplats tidigt på morgonen där vi tar flyget som avreser kl. 12:35. Om du behöver att vara på flygplatsen tidigare eller senare kan du beställa personlig transfer i förväg.

I grundpriset ingår: ► alla transfers som är beskrivna i programmet ► liftbiljetter för uppstigning och nedstigning ► 3* hotell del i dubbel/trippelrum vid foten av Elbrus – fjälltillflykt på 3800 m., blandad sovsal ► alla måltider under tiden i stugan ► engelsktalande fjällguide under hela resan (1 guide per 4-5 turister under topbestigningen) ► en kock i tillflykten ► tillträde till Kaukasus nationalparken ► Visuminbjudan

Detta ingår inte i resans pris: ► måltider under hotellvistelsen ► flygresa till och från Mineralnye Vody ► visum till Ryssland ► eventuell hyra av utrustning på plats ► hyra av snow cat fordon ► alkoholdrycker, extra snacks och drycker ► privata utgifter ►måltider utöver de beskrivna här ovan och allt annat som inte är specificerat i avsnittet 'I grundpriset ingår' ► oväntad preliminär evakuering.

Övriga tillägg: Enkelrum 1075 SEK (bara för hotellövernattningarna) ►hyra av snow cat fordon 980 SEK pr person från fjällstugan till Pastukhov klipporna ►personlig fjällguide under topbestigningsdagen – 3420 SEK per guide.

Bra att veta: Vi träffas på flygplatsen dag 1 vid klockan 14:00. Ifall du ankommer senare måste vi ordna transfer för dig (930 SEK). Transfern från Terskol till Mineralnye Vody tar ungefär 3,5 timmar och avgår så att man kan hinna för flyget kl. 12:40.

Hur att ta sig dit: Var snäll och kontakta oss om du vill ha hjälp med flygbiljetter till bästa pris. När vi hjälper dig hitta flyg, försöker vi alltid att hitta det bästa priset som passar avgångs- och ankomsttiderna. Priserna varierar beroende på flygbolag och tillgänglighet. Det är bra att komma ihåg att de billiga flygbiljetterna ofta är svåra eller omöjliga att omboka eller avboka. Betalning av biljetter sker med ditt eget kreditkort direkt till flygbolaget . En serviceavgift (som inte återbetalas) kommer att läggas till om du vill ha hjälp av oss.

Visum: Det är visumplikt för svenska (och andra skandinaviska medborgare). Ditt pass ska vara gyltigt minst 6 månader efter utresan från Ryssland. Passet ska vara i gott skick; det får inte vara sprucket eller trasigt någonstans (inga lösa sidor, inga synliga skador och dylik). Vänligen kontrollera vid den ryska ambassaden i ditt land om visumregler.
Vi reserverar oss för information som inte kommit oss tillhanda.

Fotogalleri