Trekking i Sikkim (Indien)

Trekking i Sikkim (Indien)

Sikkim är en riktig pärla du inte bör missa om du gillar att vandra och se vacker natur och fantastiska berg. I Sikkim ligger världens tredje högsta berg, Kanchenjunga (8 586 m ö.h.) och lederna ger fantastiska vyer. Vår trekking i Sikkim går vid foten av Kanchenjunga.

Detta spännande men ansträngande trek tar dig över Singalila bergsryggen som avgränsar Sikkim från nordöstligaste Nepal till foten av Kangchenjunga ("Snöns fem skatter"), tredje högsta berg i världen. Turen bjuder på slående vyer mot de högsta bergstopparna mellan Mt Everest i Nepal till Mt Chomolhari i Bhutan och över fantastiska höglandsskogar och bergssjöar. I området runt bergsmassivet finns känslig natur med unika djurarter, bland annat kattbjörn (röd panda), silver räv och andra subarktiska djur och växter. Med sina över 660 arter av orkidéer är Sikkim botanisternas mecka. Fördelen med att vandra i Sikkim gentemot Nepal är att man knappt möter några människor alls och det är rent och lugnt. Trekkingsturen börjar i Yuksom och vidare via Samitisjön till den högsta punkten på trekkingen vid Goecha La passet (4 949 m ö.h.). Dagsetapperna är på ca 4-6t, med 2 kortare vandringsetapper för acklimatisering till höjden, och vi har tid för att njuta av den enastående naturen och bergens stillhet.

Resans höjdpunkter
Kangchenjunga – vid fint väder ter sig bilden av Kangchenjunga som ett vitt draperi som hänger ner från himlen. På det jättelika bergsmassivet finns inte mindre än fyra toppar över 8 000 meter.
Samitisjön – den helliga sjön på vägen mot Goecha La passet. Vattnet är kristallklart turkos och böneflaggorna utmed sjön och de höga bergen utgör vackra kontraster mot varandra.
Goechala passet – den högsta punkten på vår trekking i Sikkim med en enastående panoramavy mot Kanchenjunga i fjärran.

 

 

Reseplan:
Dag 1:
Med flyg från Köpenhamn till Delhi.
Dag 2: Ankomst till Delhi på morgonen och med inrikesflyg vidare till Bagdogra. Transfer med 4D-fordon till Gangtok (124 km; ca5 t). På vägen passerar vi Siliguri, Rambi, Teesta, Melli och kommer in I Sikking via Rangpo check-point. Övernattning på hotell.
Dag 3: Gangtok
Efter frukosten åker vi till Rumtek klostret (24 km; 1t). På vägen tillbaka stannar vi vid Institutionen för tibetansk forskning. Vi intar vår lunch på hotellet. På eftermiddagen besöker vi en silkfabrik, en blomsterutställning samt Encheyklostret. Övernattning på hotell.
Dag 4: Gangtok – Yuksom
Vi åker med fordonet till Yuksom (1 798 m ö.h.) via Singtam, Temi Tea Estate, Rabangla, Kewzing och Tashiding. Vi stannar för lunch i Ravangla. Övernattning på hotel I Yuksom.
Dag 5: Yuksom – Bakhim
I dag börjar vi vår trekking på första etappen mot Bakhim (2 780 m. ö.h.). Leden går via en rad vattenfall bl.a. Churchery, och Mintogang och Phakhola floden samt Churseyfloden. Vi stannar i Sachen för lunch. Sedan väntar en väldigt brant uppförsbacke från Prekchu upp till Bakhim. Övernattning i camp.
(Vandring: ca 5t)
Dag 6: Bakhim – Phedang
Vandringen fortsätter till större höjder; på vägen passerar vi Tshoka (på 3 200 mhöjd), den sista byn av Bhutiafolket. Sent på eftermiddagen är vi framme i Phedang (på 3 520 m höjd), med en flott utsikt mot bergen. Övernattning i camp.
(Vandring: ca 3.5t)
Dag 7: Phedang – Dzongri.
Vi vandrar till ännu högre delar, via utsiktspunkten Deorali.
Leden går genom moss täckta skogar av ek, kastanj, tall, lönn, magnolia och rhododendron upp till de praktfula ängarna i Dzongri (4 050 m ö.h.).
(Vandring: ca 3-4t)
Dag 8: Dzongri - Thangsing.
Vi börjar tidigt på morgonen (innan frukost) och vandrar över Dzongripasset (0.5t) med makalösa vyer mot Kabru Dome, Frey Peak, Kokthang, Kabur, Rathong, Pandim Talung och Khangchendzonga. Vi äter vår frukost och njuter av soluppgången över Himalayan. Vi vandrar vidare över Dzongripassets östra sidan mot Thangsing (3 930 m.ö.h.). På kvällen övernattning i camp.
(Vandring: ca 6 t)
Dag 9: Thangsing - Samiti Lake.
Dagens vandringsetapp är kort och går längs en forsande bäck, yakherdernas hytta och vidare upp till en glaciär moren och vårt läger vid Samitisjön (4 060 m ö.h.) som ligger inklämd i en dalgång och omringad av alla berg. Övernattning i camp.
(Vandring: ca 3-4 t)
Dag 10: Samitisjön – Goecha La – Cockchurung
Vi ger oss tidigt mot Goecha La (4 949 m ö.h.) som ligger ca 6 km från Samitisjön. Vi försöker att komma fram före lunchen, innan vädret blir dåligt (vanligen på eftermiddagarna). Leden tar oss genom Kangchenjunganationalparken som bjuder på många sällsynta djur, bl.a. det blå fåret. Vi återvänder till vårt läger i Cockchurung.
(Vandring: ca 6-7 t)
Dag 11: Cockchurung – Tshoka
Vandringen går genom rododendron skog upp till Phedang där vi åter vår medtagna lunch. Därefter stiger vi ned till Tshoka. Övernatning i camp.
(Vandring: ca 5-6 t ; 15 km)
Dag 12: Tshoka - Yuksom.
Vi tar samma väg tillbaka till Yuksom via Bakhim, Prekchu och Sachen. Lunch äter vi på vägen. Övernattning på hotell i Yuksom.
(Vandring: 12 km; ca 5t )
Dag 13: Yuksom – Bagdogra
After frukost är det transfer till Bagdogra flygplats (ca 5t bilfärd) och flygresa till Delhi. Övernattning på hotell.
Dag 14: Tidig avresa från Delhi.  

Mat och logi:   5 nätter på hotell (del i dubbelrum, med eget WC/dusch); 7 nätter i camp (under trekkingen); helpension  fr.o.m. dag-4  t.o.m. dag-11.

Bagagetransport:   inkluderad   

Detta ingår i grundpriset: ► övernattning och måltider (enligt beskrivningen här nedan) ► alla transporter (enligt program) ► flyg Delhi-Bagdogra-Delhi ► entréavgifter (enligt program) ► kok ► engelsktalande lokal guide
OBS. Priserna avser vanligen del i dubbelrum. Dock måste resenär som beställt del i dubbelrum vara beredd att betala enkelrumstillägg om rumspartner ej kan ordnas.

Detta ingår inte i resans pris:   måltider utöver de beskrivna i ’Mat & Logi’ avsnittet; drycker och dricks; turistvisum, vaccinationer,  försäkringar, privata utgifter och allt annat som inte är specificerat i avsnittet 'Information om priset'. Andra möjliga aktiviteter (ej inkluderade) som föreslås i Resplanen/Katalogen är bara förslag på ytterligare/alternativa aktiviteter. Kostnaderna för dem sistnämna står du själv för. Om du avviker från resplanen står du själv för kostnaderna för transport och logi.

Bra att veta:
♦ turens längd: 14 dagar/12 nätter
♦ svårighetsgrad: svår p.g.a. de stora höjderna
♦ om du ordnar resan till Delhi (Indien) själv måste du befinna dig vid en viss förutbestämd tid på flyplatsen för att ansluta dig till en samlad transfer. I annat fall kan du beställa (tillval) privat transfer till turens startpunkt.

Praktisk information:   I våra prislistor hittar du priser på resarrangemang med eller utan flyg. Vi tycker att det måste finnas utrymme för dig att helt och hållet sammansätta din egen resa och t.ex. ansluta dig till vår tur vid en ankomstflygplats. *Alla våra paketresor med flyg är från Köpenhamn. Vi kan ordna avresor från andra flygplatser dock flygbiljettpriset och därmed paketpriset kommer att fastställas först vid bokningstillfället.

Vi rekommenderar resa i perioden:   

Nödvändig utrustning: